Siste nytt fra Kandalaksha

Publisert av slettet 07.03.2017

CV Kandalaksha_Knut Jensen_0647
SOS-barnebyen i Kandalaksha ønsket tre nye barn velkommen i fjor, i tillegg til to nye fosterfamilier med til sammen syv barn.

Ved slutten av året bodde det totalt fire fosterfamilier med 15 fosterbarn i barnebyen, og det forventes at en til familie flytter inn i løpet av 2016. Hver familie får individuell støtte og oppfølgning fra en egen veileder.

Åtte ungdommer fullførte grunnskolen og begynte på yrkesopplæring i henholdsvis Kandalaksha, Polyarnye Zori og Murmansk. En student fullførte sine studier ved Murmansk videregående skole og har nå kommet i gang med sine studier på Herzen Universitet i St. Petersburg, som er et av de eldste og største pedagogiske universitetene i Russland. Studenten bor for tiden i ungdomshuset til SOS-barnebyer i St. Petersburg.

Det bor nå 13 elever i barnebyens ungdomshus i Murmansk, inkludert en ungdom fra en fosterfamilie og fire ungdommer fra barnebyen over 18 år. Ungdomshuset har alltid mange aktiviteter og prosjekter på gang, blant annet besøk av frivillige og studie- og karriereveiledning.

I desember deltok beboerne i barnebyen på en offisiell prisseremoni for begavede barn og unge i Murmansk-regionen. Prisene tildeles årlig til elever og studenter for fremragende prestasjoner innenfor felt som naturfag, kultur, sport og kunst. SOS-eleven Nikolay mottok sportsprisen, til barnebyens store glede.

Sommeren fylles med spennende aktiviteter for barna i barnebyen, og mange barn deltar på sommerleirer i Murmansk, mens andre drar på ferie med sine SOS-familier til blant annet Krim, Astrakhan, Leningrad, Vologda, Krasnodar og Petrozavodsk.

Utdanning som gir sysselsetting

SOS-barnebyer er svært opptatt av at barna i våre programmer, både SOS-familiene og familieprogrammene, skal få skolegang og en utdanning som gir dem de beste mulighetene til sysselsetting som voksne. Mange steder i verden er det gjennom opplæring og utdanning i relevante yrkesfag som gir dem kvalifikasjoner som er etterspurt. I ungdomshuset i Murmansk bor det ungdommer som har vokst opp i SOS-familier og i andre fosterordninger. Der blir de fulgt godt opp samtidig som de får mer og mer ansvar for seg selv. Og utdanning er viktig for å at de skal klare seg godt som selvstendige voksne.

Pavel er 17 år gammel, og går andre året på sveiselinja ved Murmansk Industrial College. Han kom til SOS-barnebyer som femåring. De to siste årene har han bodd i barnebyens ungdomshus i Murmansk. Selv om han har flyttet hjemmefra snakket han veldig ofte med SOS-mamma på telefonen, og han reiset hjem til SOS-familien sin i feriene.

Pavel


Hva er favorittfaget ditt på skolen? Jeg liker best de praktiske fagene, som sveising. Der lærer jeg teori som jeg kan omsette i praksis.

Jobber du ved siden av studiene? Ikke ennå. Jeg konsentrerer meg om studiene.

Hva liker du å gjøre på fritiden? Jeg liker å drive med idrett og trener ganske mye. Jeg er også mye sammen med vennen min  Nikita.

Hva er du mest stolt over å ha oppnådd? Jeg er mest stolt over at jeg ikke har noen dårlige vaner. Jeg lever sunt og trener.

Hva er dine drømmer og mål? Jeg ønsker meg en egen leilighet, og bli dyktig i yrket mitt.

 

Elena er 17 år gammel og er førsteårsstudent ved Murmansk Technology College of Service. Hun vil bli salgskonsulent. Hun fikk et nytt hjem i en SOS-familie da hun var fem. Hun flyttet inn i ungdomshuset i Murmansk i år. Hun har en storesøster som er gift og har en datter, de bor i Kandalaksha.

Elena

  

Hva er favorittfaget ditt på skolen? Jeg liker best engelsk. Jeg gjør det ganske bra i det faget også.

Hva liker du å gjøre på fritiden? Jeg er veldig glad i hester. Når jeg er ferdig med skolen og leksene, drar jeg ofte til en stall i nærheten her og hjelper til med børsting og stell av dyrene. Jeg kommuniserer også mye via sosiale media med kameraten min Andrei som bor ganske langt unna for tiden.

Hva er du mest stolt over å ha oppnådd?
Jeg er ganske stolt over at jeg har klart å kutte ut alle de dårlige tingene jeg holdt på med før. Jeg jobber hardt med skolearbeidet og får ganske bra resultater.

Hva er dine drømmer og mål? Jeg drømmer om å gifte meg, og bli en god mor for barna mine.

 

Andrei er 17 år gammel, og går på tømrerlinja ved  Murmansk Construction College. Han var åtte år da han flyttet inn med SOS-familien sin, og har bodd ett år i SOS-barnebyers ungdomshus i Murmansk. Han har to mindre brødre som har vokst opp hos sin biologiske familie. Han besøker dem ofte. I feriene reiser han hjem til SOS-familien sin, som han har mye kontakt med.

Andrei


Hva er favorittfaget ditt på skolen?

Jeg liker best de praktiske oppgavene, når vi arbeider med forskjellig type materialer og verktøy, og lærer ulike teknikker.

Skal du ta videre utdanning? Nei, planene er å begynne å arbeide så fort jeg er ferdig med skolegangen.

Hva liker du å gjøre på fritiden? Jeg er veldig glad i å spille fotball, og jeg bruker mye av fritiden min på idrettsanlegget.

Hva er du mest stolt over å ha oppnådd? Jeg er stolt over at jeg har klart å få et godt forhold til mine biologiske slektninger, jeg snakker ofte med tanten min og familien hennes.  

Hva er dine drømmer og mål?
Det er å få fagbrev og bli en flink snekker.

 

SOS ungdom Russland