Arkiv

Fanemarkering mot Jernbanepakke 4

Det er høring om Jernbanepakke 4 i Stortinget.

OSA møter sammen med Lokamann og Jernbaneforbundet.
Generelt Kalender

OSA På Linja - Podcast 8

Korona gir oss digitalisert arbeiderkamp og digitalisert 1. mai-tog.
Einar Fygle i samtale med LO i Oslo-leder Ingunn Gjerstad og OSA-nestleder Ola Floberg
Last ned til din podcastspiller!
https://www.buzzsprout.com/
Generelt

Jubileum for helgedagsbetjeningens håndbok

Det er viktig å være organisert og kjenne sine plikter og rettigheter. Derfor laget Helgedagsbetjeningens Forening en håndbok for sine medlemmer i 2011, og som før påske kom ut i 10. utgave. Denne lille boken foreligger nå i en kraftig bearbeidet versjon som er bygget opp som et leksikon. Og siden helgedagsbetjeningen har «h-res» som kjælenavn, ble navnet på publikasjonen «H-resikon». Det er blitt enda enklere for medlemmene å slå opp det de måtte lure på – det være seg hvordan du skal regne lønn, hva som menes med et driftsdøgn, eller hvilke regler som gjelder ved sykefravær.
H-resikon
Helgedagsklubben Generelt

OSA på linja nr 6

Hør Rutersjefen i siste podcasten - OSA På Linja 👍🏽
Har Covid19 styrket forholdet mellom Ruter og Sporveien? Bernt Reitan Jenssen og OSA-leder Rune Aasen svarer.
Lats ned til din podcast-spiller.
Generelt

Ny podcast med Rune Aasen og Geirr Cranner

Einar ​Fygle tar en prat med OSA-leder Rune og HVO Geirr om hvordan koronapandemien virker inn på drifta i Sporveien:
OSA på skinner nr 3: Håndtering av koronakrisa
Generelt

Koronadugnaden fortsetter!

Geirr Cranner
av Geirr D. Cranner.

K-HVOi Sporveien

Klubbsider Generelt

Bussførernes dag - Takk og gratulerer med dagen!

Det er en spesiell tid vi er inne i, og det er en tid som krever mye av oss som enkeltindivider og som arbeidstakere. I dag, 18, mars er det bussførernes dag. En yrkesgruppe som er en av 15 som har en samfunnskritisk rolle, og en del av den nasjonale dugnaden som skal få oss gjennom denne utfordrende tiden.
 
Skjermbilde 2020-03-18 kl. 13.42.08

Bussarbeiderklubben Generelt Kalender

Utsettelse av kurs og skoleringsaktiviteter

På grunn av smittefare og den utfordrende tiden vi nå står oppe i, avlyses alle kurs og skolerings aktiviteter inntil videre. 
Dersom det blir endringer i anbefalingene fra FHI (Folkehelseinstituttet) vil vi selvfølgelig sette opp kurs og øvrig aktiviteter fortløpende. Har du spørsmål rundt dette bes dere ta kontakt med leder i studie- og agitasjonsutvalget, Linda Amundsen. For ytterligere spørsmål rundt corona, bes dette tas med dine lokale tillitsvalgte eller se les om FHIs anbefalinger på fhi.no 
Generelt Kalender

OSA - hva gjør vi i tida framover?

Ved siden av møter med god avstand mellom deltagerne bruker vi digital versjon/telefonmøte.

Lønnsoppgjøret er utsatt til høsten (sannsynligvis 3. august). Enighet mellom sentrale parter.

K-HVO sitter i beredskapsgruppa, og leder i OSA har daglig kontakt med konsernledelsen. Vi vil gjøre oppmerksom på at det er helsemyndighetene og arbeidsgiver sitt ansvar å følge opp de påleggende som kommer ifb. med korona viruset.

Arbeidutvalget oppfordrer tillitsvalgte/vernetjeneste til å bidra med råd og veiledning til medlemmer i forbindelse med de beslutningene som myndighetene gir. Vi må alle bidra til at medlemmer og tillitsvalgte bruker de riktige kanalene angående spørsmål om håndtering av denne situasjone.

Alle henvendelser fra media, etc skal sendes til Rune Aasen (som kan delegere uttalelser).

AU er tilgjengelig via e-post og telefon. Se kontaktsiden til OSA > http://osa-sporveien.no/osa/au
Vernetjenesten: Vernetjenesten i Sporveien.

Klubbsider Generelt

Podcast - OSA På Linja nr 1

Etter en ide av Gabriel-Carlos Manuel Matos og et samarbeid med Einar Fygle lanserer OSA podcasten "OSA På linja". Episode 1 er tilgjengelig nå på Spotify og på Tunein

Målet er å komme ut med en episode i uka. Første episode er en samtale mellom Ola og Einar og handler om tariff og lønnsforhandlinger.

Podcasten vil etterhvert også bli tilgjengelig på diverse podcast apper, vi venter bare på godkjenning fra Apple.

Einar Fygle (T-banen) og Gabriel Matos (Trikken) er dermed redaktører for en ny platform i OSA.
Podcasten skal følge de formåla vi har for publisering, og det er i første rekke å nå OSAs medlemmer.

einarola

podcast
Generelt

Uttalelse om CAFs engasjement i Palestina

Fagforeninger og andre organisasjoner i Baskerland har satt i gang mobilisering der det baskiske selskapet CAF oppfordres til å trekke seg fra Israels prosjekt for å utvide trikkelinja (JLR) som betjener det okkuperte palestinske territoriet i og rundt Øst-Jerusalem.
Israelske bosetninger på okkupert palestinsk territorium, inkludert Øst-Jerusalem, er ulovlige i henhold til folkeretten, da de bryter den fjerde Genève-konvensjonen.
Prosjektet på 11 milliarder kroner er for ny grønn linje og utvidelse av den røde linja. Prosjektet, som vil være OPS, vil omfatte finansiering, planlegging, bygging, drift og vedlikehold av framtidige trikkelinjer i og utafor Jerusalem.

OSA-Uttalelse-CAFiPalestina-2020
Generelt

Bolignødens ansikt i Oslo i dag

hos LO i Oslo i Møllergata 24, niende etasje, ring på «LO i Oslo, møterom»

Det blir kulturinnslag og kåseri med historisk tilbakeblikk ved Petter Vellesen, Næringspolitisk utvalg LO i Oslo Innledning ved Pål Andresen Skaufjord, Seniorinspektør i Arbeidstilsynet Paneldebatt med: • Petter Vellesen • Pål Andresen Skaufjord • Justyna Marciniak, murer, Oslo Bygningsarbeiderforening • Lars Aasen, Leieboerforeningen • Cathrine Skårn, Boligaksjonen Debattleder: Brit Kjerschow Jevne, masterstudent og miljøarbeider i Oslo Røde Kors
Generelt Kalender

Hva skjer på Holtet?

Geirr Cranner
Av Geirr Cranner, K-HVO

Som kjent er det store løft som skjer rundt om i Sporveien som betyr endringer for arbeidsplassen og arbeidsmiljøet, på kort sikt vil de som blir omfattet under byggeprosesser et dårligere få et dårligere fysisk arbeidsmiljø. Guleroten er et varig løft!

Holtet har service på SL79 kommet i gang etter flere utsettelser, folka trives stort sett ed flyttingen men det er fremdeles ting som kan bedres for at HMS er opp på standard Sporveien verdig.

Holtet1 (1)
Generelt

Banebryteren nr 1 2020

Banebryter-1.20

Hensikten til ledelsen er å bedre bemanningen både på kort og lengre sikt noe som vil gi oss førere en bedret forutsigbarhet. – Det er bra at noe gjøres for å bedre arbeidsuka for våre medlemmer og vi er spente på hva dette blir til sier Iftikhar Hussein og understreker at baneklubben vil følge med på utviklingen fremover.

Last ned Banebryteren >Banebryteren 1_20 Ferdig
T-baneklubben Generelt

Pensjon og levealdersjustering på 1-2-3

Pensjon for alle arrangerer kurset «Pensjon og levealdersjustering på 1-2-3» mandag 2. mars kl. 12:00 til 15:00 hos LO i Oslo. Kurset gir en grunnleggende innføring i hva levealdersjustering av pensjon er og hvordan du kan forklare dette for andre i din fagforening/klubb. Det blir enkel lønsj fra 11:30. Påmelding til post@pensjonforalle.no. Kurset er gratis.
Kalender

Ansatte ved Oslo Regnskapskontor streiker

Møt opp på solidaritetsmarkeringen 24. februar

Oslo Regnskapskontor nekter å inngå tariffavtale og HK-medlemmene gikk derfor ut i streik mandag 17. februar. Dersom tariffavtalen ikke kommer på plass i løpet av uka blir det solidaritetsmarkering mandag 24. februar kl. 15:00 utenfor Oslo Regnskapskontor i Rådhusgata 28 hvor vi ber alle fagforeninger stille opp med sine faner og alle andre til å møte opp og vise arbeidsgiver at vi er mange bak kravet om et organisert arbeidsliv.
Kalender

Fagforbundet er 100 år

I dag – 14. februar – fyller Fagforbundet 100 år. Stiftelsen av Norsk Kommunearbeiderforbundet i 1920 hadde ikke bare vært en dans på roser.
Boka «Norsk Kommuneforbund 75 år» (Inger Bjørnhaug) inneholder beretninger fra åra før stiftelsen. Arbeidsmandsforbundet var allerede etablert, med mange ansatte i kommunene som medlemmer. Vi deler noen avsnitt fra boka.
Under konstiturende landsmøte i 1920 viste påtroppende forbundsleder, Gunnar Sethil nøkternhet og tvil i åpningstalen:
«Det kan vel være delte meninger om nytten og nødvendigheten av at danne eget forbund for kommunearbeiderne og om betimeligheten av at danne det netop nu, men det store flertal av kommunearbeiderne har sagt, at de vil ha eget forbund, og N.A.F. har hertil beredvillig sagt vel! Naar I vil ha eget forbund, saa skal ikke vi lægge unødige hindringer i veien for det...
Jeg haaber da at kommunearbeiderne viser at de vet hvad de vil og at de kan hvad de vil. Loddet er kastet. Utskillelsen er iverksat og det gjælder om at gaa til arbeidet uten slingring - faste og bestemte og med ubøielig energi.»

 
konst-landsmote-kommunef
Norsk Kommunearbeiderforbunds konstituerende landsmøte ble åpnet om formiddagen den 14. februar 1920. Foruten representantene fra fagforeningene møtte medlemmene av industrikomiteen og en rekke norske og utenlandske gjester. På talerstolen står industrikomiteens formann, Gunnar Sethil, som også ble valgt til förbundets første fomann.
Generelt

Velkommen til årskonferanse

Årskonferanse avholdes kl. 10.00-14.30

Hvor står vi og hva blir kampene fremover? Vi vil ta for oss AFP, både med tanke på skolering, men også hva som har skjedd og kommer til å skje fremover. Hva skjer i tariffoppgjøret og hvor står vi for å sikre en pensjon å leve av for dem som trenger å gå av ved 62 år. Detaljert program kommer.

Kalender

Fanemarkering mot Northconnect

Møt opp foran Stortinget
Foreløpig program som kan endres:

Konferansier: Barbro Auestad, IE

Korte appeller:  

  • Frode Alfheim leder Industri Energi
  • Jørn Eggum, leder Fellesforbundet
  • Cay Nordhaug, leder Elektrokjemisk Samarbeidskomite Industri Energi
  • Flere fra industri og miljøbevegelse

Det blir overrekkelse av krav til energikomiteen på Stortinget.

Partiledere svarer om de vil stanse konsesjon.

Kalender

Frist for innsending av tariffkrav OSA - UTSETTES TIL HØSTEN

Med forbehold om eksakt tid.
Krav kan sendes inn til: osa-at-sporveien.no

Medlemmer sender inn forslag til klubbene som behandler krav og evt. vedtar på medlemsmøter.
OSAs hovedstyre behandler innkomne krav og prioriterer til medlemsmøte tariff 26. mars.

osa_logo
Kalender

OSA medlemsmøte tariffkrav - UTSETTES TIL HØSTEN

Med forbehold om at dette blir avlyst pga korona.
Sted Røde Kors, Hausmannsgate

OSAs medlemmer prioriterer krava som er kommet. Husk å melde krav til klubbene eller til osa@sporveien.no
Klubbsider Generelt Kalender

Forhandlinger i Sporveien - UTSETTES TIL HØSTEN

Mulig forhandlingsstart mellom OSA og Sporveien. Med forbehold

Kalender

A-delsforhandlinger - UTSETTES TIL HØSTEN

Forhandlingene starter denne dagen mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat, under forutsetning av at privat sektor er ferdig.

Frister for påfølgende sentrale og lokale forhandlinger er ikke endelig fastsatt.
Kalender

Representantskapet i LO vedtar krav

Representantskapet i LO, der rundt 200 topptillitsvalgte fra alle fagforbundene i LO møter, vedtar hva kravene til arbeidsgiverne skal være i årets tariffoppgjør. De vedtar også oppgjørsform.

Kalender

TBU slipper beregninger

Tallene for fjorårets lønnsoppgjør blir lagt fram av Teknisk beregningsutvalg. Dette er viktig fordi det er utgangspunktet for årets lønnsforhandlinger.

Kalender

LO sekretariatet - tariffkrav

Sekretariatet i LO, der lederne for de største fagorganisasjonene i LO sitter, blir enige om hva de mener årets tariffkrav bør være.

Kalender

Trondheimsresolusjonen 2020 - del 6

VI.     EØS og fagbevegelsen

Det indre markedet i EU og EØS fungerer som en pådriver for en nyliberalistisk kapitalisme. Et viktig delmål er bruke et felles arbeidsmarked for å fremme konkurransen i land og mellom land. Via traktater, direktiver, forordninger og pålegg settes denne politikken ut i livet, ofte i strid med nasjonale lover og opparbeidede rettigheter. EØS er ikke noe klassekompromiss. Tvert om, systemet er udemokratisk fordi folkestyret undergraves, og usolidarisk fordi fagbevegelsen svekkes. På denne måten bidrar EØS til å styrke høyresida og arbeidskjøperne sin makt i det norske samfunnet.

 

dag-gjest
Seierstad (bilde fra LO i Trhkonf (Flickr)
Generelt

Trondheimsresolusjonen 2020 - del 5

V.        Fagbevegelsen og venstresidas politiske makt – en ny kurs for framtida.
Stortingsvalget 2017 viste at politiske partier ikke vinn­er valg og et mandat for et venstre­sidealternativ hvis man ikke appellerer til arbeidsfolk og fagbev­egelsen. Fagbevegelsen må være pådriver inn mot polit­iske parti­er og reise selvstendige krav i et faglig politisk samarbeid med flere rød-grønne partier. Da vil tillits­valgte og medlemmer kunne aktiviseres, allianser utvikles, og det nyliberale prosjektet bekjempes.

Trondheimskonferansen 2020 oppfordrer til å mobilisere for

1.            Rødgrønt flertall ved stortingsvalget i 2021 gjennom egne konkrete fagbevegelseskrav til partiene og med fag­foreninger og LOs lokalorganisasjoner som pådrivere.

2.            Politisk markering foran Stortinget 9. mars 2020, når høringsfristen for North Connect kabelen utløper.

 

vekt
Generelt

Trondheimsresolusjonen 2020 - del 4

IV.       Fokus på de tillitsvalgte og deres rolle på arbeidsplassene og arbeiderkollektivet som fellesskap og metode for en sterk fagbevegelse - økt bruk av faglige kampmidler.

Fagbevegelsen og fag­lige rettighet­er er fundamentet for et velfungerende arbeidsliv og en solidar­isk utvik­ling av samfunn- og arbeidsliv. Tillitsvalgtes kjerneopp­gave er å sikre medlemmenes andel av verdi­skap­ingen i form av økt kjøpe­kraft, jevn fordeling og sosiale forbedringer. Tillitsvalgte har en viktig rolle for å fremme et organisert, anstendig og produktivt arbeidsliv hvor arbeidsfolks in­teresser og dem­okrati styrkes. Mange tillitsvalgte har de seinere år blir stående i en utsatt situasjon som forsvarere av arbeids­kamerater mot vilkårlig behandling, forsøk på å pulverisere arbeiderkollektiv gjennom nye selskapsstrukturer, innleie og oppsplitting av bedrifter. Arbeidskraftkjøpere utvikler en lederkultur med trakassering av tillitsvalgte og motarbeiding av fagorganisering. Det for­drer at fagbevegel­sen utvikler sosialt orienterte grunnorganisasjoner med aktive klubber basert på vel­fungerende arbeiderkollektiver. Fellesforbundets klubb i matleveringsbedriften Foodora AS er et lysende eksempel, som høsten 2019 seiret etter å ha streiket for i 38 dager for tariffavtale. De har gått i spissen for fagorganiserte ansatt i selskaper i plattformøkonomien.

Det er fag­bevegelsen og de fag­organiserte sjøl som avgjør bruk av faglige kampmidler. Kamp for tariffavtaler de seinere år har vist at det avgjørende for å vinne var sympati­streikvarslene fra fag­organiserte i andre fagforbund.

 

industri
Generelt

Trondheimsresolusjonen 2020 - del 3

III.       Progressiv industripolitikk for Norge i møte med økende forskjeller og miljø- og klimaendringene.

Trondheimskonferansen slutter opp om klimaavtalen inngått i Paris 2015. De globale klimagassutslippene må drastisk ned dersom vi skal kunne begrense temperaturstigningen til mellom 1,5 og 2 grader i 2050. Innsatsen må intensiveres for å nå vårt nasjonale mål om kutt i klimagassutslipp på 40 prosent innen 2030. Fagbevegelsen må erkjenne at det er umulig å nå de globale klimamålene uten en omfattende omfordeling. Fra de som har mye til de som har lite eller ingenting. Norge må også bidra til utslippskutt og klimatilpasning og være en miljøpådriver i internasjonalt samarbeid.

dag-northconnect
Bilde fra Trhkonf (Flickr)
Generelt

Trondheimsresolusjonen 2020 - del 2

II.        Tariffoppgjør og likelønnskampen.

Reell likestilling forutsetter økonomisk likestilling! Hvis alle jobbet heltid i 2018, ville kvinner i gjennomsnitt hatt 87,1 % av menns lønn. Deltid og midlertidige stillinger rammer kvinner i større grad enn menn, og overtid- og bonusordninger øker skjevheten, slik at ulikheten er mye større enn 87,1 % om vi ser på faktisk utbetalt lønn.

Den regjeringsoppnevnte Likelønnskommisjonen 2006-2008 foreslo en likelønnspott til et lønnsløft for ut­valgte kvinnedominerte yrker i offentlig sektor. Forslaget om 3 milliarder kroner vil være en god be­gynn­else.

Arbeidsløsheten er fortsatt uakseptabelt høy og andelen av befolkningen (15 – 74 år) som er sysselsatte har gått ned. Før den økonomiske krisa i 2009 var andelen sysselsatte 72 %. SSB-tall fra 3. januar 2020 viser at 108.000 (3,8 % av arbeidsstyrken) var arbeidsløse, og andel sysselsatte var så lav som 67,5 %. Høyrekrefter har til enhver tid brukt arbeidsløshet som et middel for å disiplinere arbeidsfolk og fagorganiserte fra å stille klare krav til høyere lønn og bedre arbeidsvilkår.

49471502253_b8d01ac6d0_5k
Bilde fra Trhkonf (Flickr)
Generelt

LO Oslo 100 år!

Bli med på byvandring søndag 9. februar kl. 12:00 fra Byparken på Vaterland:

En vandring i LO i Oslos og fagbevegelsens historie

Guider er professor Knut Kjeldstadli, supplert av leder i Oslo Bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen og sekretær i LO i Oslo, Lill Fanny Sæther. Gjennom stopp flere steder i byen vil vi vise fram viktige begivenheter i LO i Oslos historie knyttet opp til resten av fagbevegelsen. Vandringen varer ca. en og en halv time.

Kalender

Trondheimsresolusjonen 2020 - del 1

Trondheimskonferansen 2020 vil motarbeide all politisk høyrevridning i verden og de stadig øk­ende ulikhet­ene mellom folk, klasser og land. For å få til dette i Norge er BAMA-linja viktig med sine strategiske punk­t­er:

B for å bekjempe H/V/KrF-regjeringas høyrepolitikk ved å bidra til et politisk alter­nativ fun­damentert på fag­bev­egelsens verdigrunnlag.

A for å avvise aggressive arbeids­kraft­kjøper­foren­inger og arbeidskraft­kjøperes angrep på, og undergraving av, lands­omfattende tariffav­tal­er.

M for å motvirke høyredreining av Arbeiderpartiet og øvrig arb­eiderbeveg­else.

A for å aktivi­sere fagbevegelsen. Kapitalistenes off­ensive og aggressive framferd raserer livsgrunnlaget vårt og sender altfor mange mennesker ut i elendighet. LO må bruke sin sjølstendige kraft på venstresida og skal alltid være partipolitisk uavhengig, men aldri politisk nøytral. Vi skal alltid kjempe for demokratiske verdier og et samfunn bygget på sosialistiske og feministiske prinsipper som ivaretar klima, miljø og folket.

49471506818_d1106438d5_5k
Bilde fra konferansen (Flickr)
Generelt

"Kvinner på skinner" - Utsatt

Kvinner har en lang historie bak seg i kampen for likestilling og like rettigheter. Alle de rettighetene vi i dag nyter godt av, er et direkte resultat av aktivister før oss som banet vei for viktige seiere som stemmerett for kvinner, fødselspermisjoner og rett til utdanning. På mange måter har vi oppnådd en høy grad av likestilling i dagens norske samfunn. Dette til tross for at detfremdeles eksisterer skjevheter i arbeidslivet og i noen samfunnslag

.121251

Foto: pixelrain / Shutterstock / NTB scanpix
Generelt Kalender

Fase 2 - grunnskolering for tillitsvalgte

Fase 2 kurs, er et 9 dagers kurs fordelt over 3 bolker for tillitsvalgte i Fagforbundet. Siden OSA ikke har ressurser til å avholde Fase 2 kurs, ønsker vi allikevel at våre tillitsvalgte deltar på kurset i regi av Fagforbundet Oslo. 

Generelt

Ny offentlig tjenestepensjon - særaldersgrenser

Offentlig tjenestepensjon er endra av Stortinget og gjelder da også Sporveiens gamle ordning.

De som er født i 1963 og senere vil få de største endringene. De vil få opptjening etter de ​nye opptjeningsreglene fra 1. januar 2020, men beholder opptjening fra den opprinnelige ordninga.

Særaldersgrensene og den offentlige Afp-ordninga i Sporveien er i spill (skal forhandles) i år.
Se frifagbevegelse.no

Offentlig pensjon i Sporveien er ikke ny. Den 30. juli 1898 blei det streik i Blåtrikken og Grønntrikken. Streiken handla om lønns- og arbeidsvilkår, ​og ett av resultatene var at det skulle opprettes pensjonskasse.

Betjeninga.pensjon-1898
Generelt

Rogalandskonferansen

Rogalandskonferansen er en fagligpolitisk konferanse som har blitt arrangert hvert år siden 2008. 

Konferansen er et møtested for LO-medlemmer og tillitsvalgte fra hele landet og samler rundt 200 deltakere.

Konferansen starter fredag med ulike debatter med politiske partier. Lørdag og søndag er satt av til å belyse og diskutere dagsaktuelle og framtidsrettede temaer med innledninger av kjente og dyktige personer fra både innland og utland. 

 

Arrangører

  • LO i Stavanger og omegn
  • LO Kommune Rogaland
  • LO Stat

 

Kontaktinformasjon

LO i Stavanger og omegn
Jens Zetlitzgate 21
4008 Stavanger

Epost: loistavanger@fh-stavanger.no
Telefon: 489 50 277

Kalender