Anklages for organisert sosial dumping

Publisert av Ola 06.06.2017

– Jeg ser ikke dette som noe fagforbund. De vil ikke kunne få tariffavtale med noen hovedorganisasjon, da disse har AFP-ordning som TLF ikke vil ha, sier Johnsen.

Først ble Svein Furøy vraket som leder av Yrkestrafikkforbundet, så meldte han seg ut da han ikke fikk den satsingen på godstransport som han ville. Nå har han startet et nytt transportforbund med tariffavtale uten AFP-ordning. – Sosial dumping, mener Transportarbeiderforbundet.

Den nye organisasjonen heter Transport- og Logistikkforbundet, forkortet TLF, og Furøy sier til Transportmagasinet at prosjektet startet da han var leder for logistikk i YTF.

– Det var ment som en styrking av godsdelen av YTF, men for å gjøre en lang historie kort fikk vi avslag fra YTFs forbundsstyre uten at det en gang ble realitetsbehandlet, sier Furøy.

Målet er 1000 nye medlemmer det første året både innen godstransport og lager og logistikk. Med andre ord innen bransjer som LO-forbundet, Norsk Transportareiderforbund, organiserer medlemmer i. TLF har derimot ingen tilknytning til verken LO eller YS.

– Underbyr eksisterende avtaler

Leder Lars Morten Johnsen i NTF mener TLF ikke kan regnes som et fagforbund, men tror det kan bli tyngre å organisere medlemmer med enda et forbund.

– Jeg ser ikke dette som noe fagforbund. De vil ikke kunne få tariffavtale med noen hovedorganisasjon, da disse har AFP-ordning som TLF ikke vil ha, sier Johnsen.

Han synes det er underlig at TLF sitt argument for å få medlemmer er å gi dem dårligere vilkår enn de tariffavtalene som allerede eksisterer.

– Det er ikke tvil om at for å få innflytelse må et betydelig antall sjåfører engasjere og organisere seg, men de eneste som vil ha glede av TLF er arbeidsgiverne, siden organisasjonen ikke vil få tariffavtaler med hovedorganisasjonene som er dårligere enn de som ligger der allerede, sier han.

Johnsen er nemlig krystallklar på at det TLF tilbyr sine medlemmer er dårligere enn det de har mulighet til å få gjennom de eksisterende hovedavtalepartene.

– Å skulle gå for en tariffavtale uten pensjonsordning, er ingenting annet enn organisert sosial dumping. Etableringen av AFP skjedde ved at LO og forbundene gjennom flere lønnsoppgjør sa fra seg lønnsøkninger for å få på plass pensjonsordningen. En tariffavtale uten AFP vil være mellom 60.000 og 80.000 kroner mindre verdt i året, og de 90 kronene i måneden TLF skal innbetale i pensjonsforsikring vil aldri nå slike summer. Jeg frykter at folk i bransjen vil føle seg lurt, sier Johnsen.


http://frifagbevegelse.no/