Høstseminar på Color Line

Publisert av Ola 22.12.2018

IMG_0995Tillitsvalgt på Color Line Ronny Øksnes
Av Bente Lau​vstad

Å være forberedt til ethvert valg som skal avholdes er noe vi har tradisjon for i OSA. Så også frem mot lokalvalgene i 2019. Foreningen avholder høstseminar for arbeidsutvalgene i alle klubbene for å planlegge hvilken kurs vi skal holde inn mot valget.

Årets høstseminar ble bestemt avholdt på Color Magic fra torsdag 22. november til lørdag 24. november. Vi ankom terminalen før båten skulle legge til kl 10 og hadde planlagt en markering mot utflagging av Color Line. Denne markeringen ble naturligvis avlyst som følge av avtalen som ble gjort noen dager før mellom Krf og regjeringspartiene.
Ved ankomst opp til konferanseavdelingen på 12. dekk ble vi møtt med frukt, kaffe, te og vann som var tilgjengelig for konsumering hele tiden. Lokalene vi hadde fått tildelt hadde en nydelig utsikt mot Ekebergåsen der man kunne skimte trikken som ålet seg oppover Sjømannsskolebakken.
Programmet var i hovedsak siktet inn mot lokalvalget i 2019, og hva som vil være viktige saker for våre medlemmer å tenke over før man skal avgi sin stemme.
Oslomodellen
Vel installert i konferanselokalet var det duket for seminar. Først ut var byrådsleder Raymond Johansen som snakket om Oslomodellen, samt neste års valg. Oslomodellen er meget viktig i kampen mot svart arbeid, samt sosial dumping. Dette er en rekke standard kontraktsvilkår for Oslo kommunes anskaffelse av varer, tjenester og bygg og anlegg (https://www.oslo.kommune.no/politikk-og-administrasjon/for-leverandorer-til-oslo-kommune/oslomodellen/#gref).
Johansen er spesielt opptatt av lærlingesituasjonen som er i bygg- og anleggsbransjen. Søknader til byggfag er halvert siden 2010, og det er stor mangel på lærlinger i de forskjellige fagene. Ved hjelp av Oslomodellens krav håper politikerne at seriøsitetsnivået innenfor bransjen blir høyere, samt at ungdommen faktisk kan se at dette er en bransje som kan være interessant å jobbe innenfor.
Finansbyråd Robert Steen fulgte så opp. Dette er en mann som absolutt ikke skulle bli politiker, men som ikke klarte å si nei da han ble forespurt av Raymond Johansen etter valget i 2015. Steen var mer interessert i å kunne ha en dialog med de fremmøtte fremfor å stå og peke på foiler på en skjerm, og det utviklet seg til å bli en meget god økt med masse spørsmål fra salen og mange svar fra finansbyråden.
Avgang til Kiel
Etter dette var det på tide å finne lugarene. Da båten la fra kai kl 14 møttes vi for en meget god lunch i Grand buffet. Utvalget og maten var bra, og vi fikk mer energi til å kunne fortsette utover dagen.
Da lunchen var fortært ble det Per-Magne Mathisen, konserndirektør IE, sin tur til å fortelle om hvordan vi ser på fremtiden i Sporveien. Her ble det snakket om hva Sporveien har oppnådd, trikkens oppgraderinger på nettet samt at det endelig skal komme nye trikker til Oslo.
Etter Per-Magnes innlegg fikk vi besøk av Ronny Øksnes fra Sjømannsforbundet. Han var en meget lettet mann som nå kunne ha møter med sine medlemmer på Kielferga og fortelle dem at jobbene deres ikke kom til å forsvinne. Hele fremtoningen til Øksnes sa at han ikke helt hadde skjønt hva som hadde skjedd, men glad var han. Det var en lettet mann som fremdeles var i kampmodus som vi fikk gleden av å stifte bekjentskap med. Dette var en kamp de har jobbet tverrfaglig med mot alle partier.
Da roen på ny fikk senket seg over oss var turen kommet til Jan Andersen, ny verkstedsjef hos trikken. Han begynte i jobben for bare kort tid siden, og sa ja med en gang han ble forespurt å være med på seminaret. Andersen snakket om de utfordringene trikken har nå når alt skal settes i stand til nye trikker skal komme til Oslo. Det er oppgraderinger på store deler av linjenettet, samt ved verkstedene.
Etter en liten pause ble forsamlingen delt inn i 4 grupper. Disse fikk utlevert 3 spørsmål i forbindelse med valget 2019 som man skulle snakke sammen om og presentere dagen etter. Diskusjonene som fulgte i gruppene hadde høy temperatur, og det var ikke bare enkelt for de utpekte gruppelederne å holde orden på «galskapen» slik at man hadde noe vettugt å presentere.
Da gruppene hadde diskutert seg ferdig eller bort fra hele temaet var det på tide med kulturelle innslag for de som ville. Kielfergene har 2 show som de fremfører i Show lounge. Ett på tur til Kiel og ett på tur tilbake til Oslo.
Middagen denne dagen ble inntatt i Oceanic a la carte. Vi fikk servert en nydelig 3-retters middag og kunne ta kveld med god samvittighet.

Fredagen var vi i Kiel, og de fleste gikk i land for å få strukket på beina. Vel om bord i båten var det duket for mer seminar fra klokken 15.
Alle gruppene fikk lagt frem det de hadde fått ut av diskusjonene ettermiddagen før, og det ble mye diskusjoner og bra temperatur. Det viktigste vi fikk ut av dette er at det var ikke nødvendigvis fasitsvarene i skulle finne, men å få til en god diskusjon rundt emnet valg 2019.
Det viktigste er at foreninga klarer å henvende seg til medlemmene på gulvet og forklare på en ordentlig måte hva slags politikk man er avhengig av for å fremdeles ha arbeidsplassene i egen regi. Det er viktig å benytte seg av den stemmeretten man har slik at man kan være med å gjøre en forskjell. Eller som Harald Jeppesen fra verkstedklubben sa: «Stem! Ellers vinner de andre».