«What have bomringen ever done for us?»

Publisert av Ola 04.09.2019

AnjaRenberg
Av: Anja Renberg, servicepunktene
OSA-Sporet 4-19

Disse politikerne og bomringene, de bare tar og tar og tar. Ikke nok med at de har tatt fra oss, men de har tatt fra våre fedre og våre fedres fedre. 

– Og fra våre fedres fedres fedres fedre.

– Ja, de skjønner poenget nå, men disse bomringene – vi gir og vi gir, men får vi noe for det vi betaler for liksom?

– Vel, Festningstunnelen som en del av Operatunnelen var vel inkludert i Oslopakke 1 og den første bomringen? Det har jo gitt mindre biltrafikk gjennom sentrum.

– Ja, men det er jo lenge siden – den ble jo fullført i 1990, men hva mer egentlig? 
lifeofbrian-mur

– Bilfri Rådhusplass i 1994?

– Å ja, bilfri Rådhusplass! Husker dere hvordan det var da Rådhusplassen hadde mye trafikk og lufta vi pusta inn var eksos? Ok, jeg skal gi deg de to – Festningstunnelen og bilfri Rådhusplass.

– Ring 3 Granfosstunnelen i 1992, E6 Nordbytunnelen i 1993, rv. 160 Bekkestuatunnelen i 1994, rv. 190 Ekebergtunnelen i 1995, Rælingstunnelen i 1998 og Ring 3 Tåsentunnelen i 1999.

– Ja, selvfølgelig alle tunnelene – det er jo en selvfølge, men utenom Festningstunnelen, bilfri Rådhusplass og alle de andre tunnelene…

– Oppgradering av Røabanen, med strømskinne og planfri kryssing i 1995 og forlengelse av T-banen fra Skullerud til Mortensrud i 1997 samt bussterminal på Lillestrøm i 1998.

– Hæ? Hva? Hmmmmm…

– Oslopakke 2 ga oss T-baneringen med de nye stasjonene Nydalen, Storo og Sinsen i 2006 og utskifting av de gamle T-banevognene startet i den perioden. En rekke holdeplasser, stasjoner og skinneganger ble oppgradert og et nytt dobbeltspor mellom Lysaker og Asker ble finansiert som en del av Oslopakke 2.

– Ja, ja – ok, det er jo vel og bra det, men...

– Noen større veiprosjekter som går inn i Oslopakke 2 inkluderer rv. 4 Hagatunnelen i 2003 og E6 Klemetsrud-Assurtjern i 2004.

– Ja, men det var Oslopakke 1 og Oslopakke 2. Hva med Oslopakke 3 med flere bomringer og høyere priser, hva vil DE nye bomringene gjøre for oss utenom å rane oss blinde?

– Vel, anskaffelse av helt nye trikker og oppgradering av hele trikke- og T-banenettet er inkludert i Oslopakke 3. Det er også den nye Fornebubanen når de nå endelig har bestemt seg på Stortinget. Det gjør at de som har flyttet ut dit også vil få muligheten til å la bilen stå.

– Ha, skal vi som kjører bil betale for at dere som tar kollektivtransport skal få bedre tilbud?

– Nå ja, det er vel for at alle skal få bedre tilbud og mindre trafikk i sentrum hvor vi liker å tusle uten å måtte hoste og harke i eksos som før i tiden. Dessuten skal Oslopakke 3 også finansiere veiprosjekt som E18 Vestkorridoren og E6 Manglerudprosjektet. Det går ikke bare til kollektivtrafikk hvis du tror det, men mye gjør det, men du tror vel ikke at vi som tar kollektivtransport IKKE betaler? Vi er også alle inkludert i Oslopakke 3 ved at kostnadene ved noen av de store infrastrukturprosjektene tas gjennom billettinntekter, så vi er alle sammen med og hjelper.

– Joa, men jeg synes nå det er dårlig gjort at de setter opp nye bomringer og øker bompengene, og at El-biler plutselig må betale a’?! Ok, det er litt morsomt at de også må betale nå, men du forstår hva jeg mener.

– Ja, men nå er det jo flere som betaler mindre, i stedet for få som betaler mer. Har du bompengebrikke får du jo nå 20% rabatt i stedet for kun 10% rabatt, er ikke det bra da?

– Å, får jeg 20% rabatt med brikke? Den samme brikka som jeg nå har, eller må jeg skaffe ny brikke? Regner med at jeg må ha en helt ny brikke da, eller? De skal jo alltid gjøre ting vanskelig for oss bilkjørere.

– Neida, brikka er den samme, du får bare mer rabatt!

– Ok da, men utenom Festningstunnelen, flere andre tunneler, mindre trafikk i sentrum, bilfri Rådhusplass, nye veier, bedre kollektivtilbud, nye T-banevogner og trikker og mer rabatt HVA har bompengene EGENTLIG gitt oss?

– Bedre luft for alle!

– Ha, bedre luft du liksom?! Hold da nå opp!

– Hei folkens, har dere fått ferdig ‘Nei til flere bomringer’- slagordene?

– Ja, sjef, skrevet hundre ganger med tre meter høye bokstaver over hele Rådhuset og Stortinget!

– Fantastisk – det er proaktive folk vi ønsker her i Bompengepartiet! Det finnes ikke én eneste person som kjører bil som ikke vil ofre sykepleiere, politi, skole eller andre nødvendige instanser, for å bli kvitt disse bomringene og politikere som flår oss!

– Veeeel … det er vel i hvert fall én person …

– Hrmph, ok, så er det én da, men utenom den personen er vi ganske så sikre på at ingen vil ha bomringer altså!

lifeofbrian
Inspirert av virkelige hendelser slik de ble beskrevet i Monty Python's film «Life of Brian» og sketsjen «What have the Romans ever done for us?» i 1979.


Last ned OSA-Sporet som PDF: Sporet.4_19-lav