Sommeren er reddet

Publisert av Ola 02.04.2019

Framfylkingen-på-leir-hos-DUI-i-Danmark_juli-2015Leirbilde Framfylkingen
veronica.haavaas
Av Veronica Havaas
OSA-Sporet nr 1 2019

Du har ikke bare en fagforening som jobber hardt og trutt for å bedre arbeidsvilkårene dine. Men også en forening som har utarbeidet tidenes desidert smukkeste sommerferie for deg.

Om ikke alle sommerferiens dager allerede er fullbooket, la oss få presentere sommeren som gir deg sol, bading, fart, bedagelige timer i skyggen, grilling, lek, personlig utvikling, nye vennskap og uforglemmelige gode minner. Det er ikke for godt til å være sant.

Nytt samarbeid mellom OSA og Framfylkingen

Kurt Frantzen, fylkessekretær i Framfylkingen i Oslo, har gjennom sitt bekjentskap med OSA`s organisasjonssekretær Øystein Wiik, som også er medlem i Framfylkingen, klart å få i stand et samarbeid mellom Framfylkingen og ferieøyene til OSA. Samarbeidet mellom organisasjonene er i sin spede start, men etter at en vellykket familieleir ble avholdt på Sagakollen i fjor sommer, ønsket begge parter å ta skrittet videre.

Det har lenge ligget i kortene at fantastiske ting kommer til å skje på ferieøya vår Herøya. Oppussing og renovering, drømmer og visjoner, alt nærmer seg virkelighet nå. Nå har vi gleden av å kunngjøre at to store happenings er åpen for påmelding. Den første går av stabelen allerede 25.-26.mai og er åpen for alle medlemmene våre. Her er det førstemann til mølla.

Barne- og familieorganisasjonen Framfylkingen, som også ligger under LO, skal avholde et leirlederkurs på den idylliske øya og alle våre medlemmer er velkommen til å delta. Kursavgiften er på 100 kr og dekker overnatting, mat og kursing i hvordan leir for barn og unge kan avholdes. Her vil hver og en av dere får være med på å utforme hvordan sommerens store familieleir på Herøya skal bli.

Frantsen og andre leirledere i Framfylkingen vil være kursholdere denne helgen og alle påmeldte kan se frem til å lære om hvordan menneskeverd og demokrati kan settes fremsetet når aktiviteter og lek utformes og planlegges. Konkurranseaktiviteter legges til side når barn og voksne er sammen på familieleir og fokuset vil være på «moro med mening» og «gøy i naturen», forteller han.

Er leirlederkurs noe for deg?
Å være leirleder er en allsidig hobby og et verv hvor hver og en selv kan bestemme hvor mye tid de ønsker å bruke på det. Det beste med din muligens fremtidige hobby er at du beriker deg selv på flere måter enn du aner, sier Frantzen. Selv mener han at det mest verdifulle med å være leirleder er at du får utallige minnerike opplevelser på hver leir du deltar på. Ved å tilbringe en liten uke sammen med en fast gruppe mennesker, små som store, blir dere veldig godt kjent. Leir skaper vennskap for livet.

Å være leirleder passer for enslige, så vel som for foreldre som står midt i den hektiske småbarnsperioden. Er du glad i barn og fellesskap sklir du like godt inn om du er ung eller om du har trådt inn i de eldres rekker. Her er det ikke et krav at du er utadvendt og veldig sosial av natur. Her er det også god plass til de mer innadvendte. Det er nemlig slik at det er mange roller som skal fylles når det avholdes leir. Vi trenger stødige kokker på kjøkkenet, vi trenger voksne som vil lære bort fisketeknikken sin, vi trenger de som liker å holde oversikt, tenke logistikk og sikkerhet. Vi trenger definitivt de som kan leke, vise omsorg og ser barna sine behov. Listen er lang og alle har noe å by på.

Framfylkingen-skjema

Selv om det er et bredt spekter av mennesker som kan passe som leirleder er det tre kriterier som må oppfylles for å få delta. Frantzen klargjør; «første kriterium for å kunne bli leirleder for Framfylkingen er at du er over atten år og kan fremlegge vandelsattest. Neste kriterium er at du liker barn. Tredje kriterium er at du deler tanken og verdien om frihet, likhet og solidaritet for alle. Det er nemlig slik at denne barne- og familieorganisasjonen en gang i tiden (i 1934) ble opprettet av Arbeiderpartiet, og i dag er vi en paraplyorganisasjon under LO. Dette betyr at vi ikke lenger er en partipolitisk organisasjon, men vi er derimot stolte av å si at vi er en barnepolitisk organisasjon. Dette betyr at det er barna selv som er med å fronte hva vi skal ha i søkelyset, det være seg kampen mot barnearbeid, barnefattigdom, barn og unges innflytelse og natur og miljø.»

På leirlederkurset ute på Herøya vil alle få tid til å bli kjent med hverandre, øya og spise godt. Alle deltakerne vil få noe undervisning om fagbevegelsen, organisasjonslære og om Framfylkingens historie og virke. Deretter blir det workshops hvor fokuset er å skape ideer om hva som lager en god leir. Sammen vedtar vi hvordan vi lager en god dagsrytme, hvilke aktiviteter som skal gjennomføres og hvem som har lyst til å gjøre hva.

Etter endt kurs er du kvalifisert til å delta som leder på sommerens familieleir på Herøya. Den avholdes første uken i juli og det er ønskelig at alle som deltar på lederkurset bidrar på leiren i sommer. Skulle det være at noen av de påmeldte ikke har anledning til dette, sier Frantzen at det vil komme flere leirtilstelninger i regi av Framfylkingen og det vil bli nok av muligheter til å bli med på moroa, så mange ganger man vil.

Sommerleir på Herøya
1.-6.juli 2019 avholdes årets store sommerleir for hele familien. I fjor ble hele Sagakollen fylt opp med over 40 deltakere. I år kan sommerleiren romme rundt 70 deltakere på Herøya. Her vil dere finne erfarne leirledere og flere av de nyutdanna fra leirleder kurset i mai. Frantzen forteller at leirene alltid utarbeider flere aktiviteter som er moro for både besteforeldre, foreldre og barn. Her skal alle ha det moro. Mottoet er «moro med mening og glede av naturen».

Fordelene med sommerleir sammen med familien er mange. For oss i arbeiderklassen betyr dette en overkommelig pris på ferien, reisen er ikke lang til Herøya, alle i familien kan delta og i løpet av en uke på ferie med den samme store gjengen samlet blir man godt kjent gjennom mange aktiviteter. Frantzen sier at uken vil planlegges under leirlederkurset i mai, men vanlige aktiviteter vil være båtturer med fisking, vannski, lage bål og bygge gapahuk, ballspill, ligge under åpen himmel, steinhogging, spøkelsestur, teater og disco.

Prisen er foreløpig ikke helt fastsatt, men pleier å ligge på ca 1000 kr per person og inkluderer da båttur over vannet til øya, hytteleie, mat og alle aktivitetene. For mer informasjon og påmelding, se framfylkingen.no.

Når det nå endelig åpner seg slike spennende muligheter til å videreføre vår forrige generasjons gjennomtenkte og gode tradisjoner, håper foreningen at dere, våre medlemmer, hopper på muligheten og møter oss på leirlederkurs og/eller familieleir i sommer.


Fakta:
• Opprettet i 1934 av Arbeiderpartiet (AP) som en barneorganisasjon for å skape en sosialistisk friluftsorganisasjon.
• Er siden 1977 LOs barne- og familieorganisasjon.
• Har med 30 lokallag med ca 2000 medlemmer.
• Har de beholdt sitt grunnleggende formål; samhold fremfor konkurranse, og nødvendigheten av å fremme fellesskap, toleranse og medbestemmelse.
• Er en «barnepolitisk organisasjon», engasjert i barnepolitiske saker og følger FNs konvensjon om barns rettigheter.
• Lokallagene møtes flere ganger i året for felles familieleir og andre arrangementer.
(Kilder: SNL, Wikipedia, Framfylkingen)