En busstreikendes dagbok - dag 10

Publisert av Ola 29.09.2020

Frode-streik

Av Frode Eriksen, nestleder bussklubben OSA

< Til dag 9 - Dag 10, 29. september 2020

Rekruttering
På den tiende dagen fortsatte busstreiken. Ett av våre hovedpoeng med å rope «varsku» nå er rekrutteringen til yrket. NRK har sett nærmere på de elleve videregående skolene som tilbyr yrkessjåførutdanning. På VG3 er det kun 39 av 303 lærlinger som har søkt seg til bussjåfør-yrket, tendensen har vart i flere år. En av elevene sier til statskanalen at «Du må takle alle typer folk hvis du skal kjøre rutebuss. Det virker ikke så kjekt.»

Har du en jobb der du sitter på permanent utstilling bør du betales som en aktmodell, eller i det minste som arbeidsgiverne og arbeidstakerne i bussbransjen ble enige om da Bussbransjeavtalen ble innført i 2008, lønn som en industriarbeider.

«NHO kan ikke ensidig omdefinere industriarbeiderlønn og endre en avtale», sier leder i Fagforbundet Mette Nord under et besøk i Drammen, ifølge Fagbladet. Hun krever at arbeidsgiversiden tar et nytt initiativ i arbeidskonflikten som pågår. Inntrykket er at det gjenstår bare åtte tall for å få til en løsning, for alle parter har mobiltelefonene på og fullt oppladet og venter enn så lenge forgjeves på at noen skal ringe. Det skal være NHOs Jon H. Stordrange som ringer først, sier Nord.

For elever i den videregående skolen er det ikke særlig spennende å kjøre bussen. Det er et yrke stort sett uten 9-16 jobber, og en mottar uansett skift et eller annet tillegg for yrkets ubekvemmeligheter. For alle andre yrker fungerer det rimelig greitt å rekruttere både flere og bedre medarbeidere ved å tilby mer penger i lønn. Av en eller annen grunn skal slike virkemidler på død og liv ikke brukes i bussbransjen.

En gang i tiden ble også sykepleierjobben sett på som et kall og lønnet deretter. I moderne tid har lønningene endt på nivå med gjennomsnittslønna her til lands, i det minste ifølge boligselgernes sykepleierindeks. Bussførerjobben fungerer også på mange måter som et kall, med et viktig unntak. Du loves din lønn verken på jorda eller i det hinsidige.

I det minste ikke før Stordrange ringer.