Redaktørens hjørne - OSA-Sporet 3-24

Publisert av Ola 11.12.2024

Sores123
Sores Yuzer, redaktør og nestleder

Vi får ofte beskjed om mørke skyer når det nærmer seg lønnsoppgjør, men nå har det vært mørke skyer over Sporveien i mange, mange år. De mørke skyene er mørke tall, og det gjelder sykefraværet i Sporveien.

Dessverre er det mange i Sporveien som ikke har det bra på jobb. Det er mobbing, trakassering og uønsket adferd. Dette bidrar til dystre tall som vi blir fremlagt i forskjellige fora i konsernet. I tillegg er det sykdom, skader og psykisk helse som drar dette opp.
Folk er stolte av arbeidsplassen sin, arbeidsoppgavene og samfunnsnytten de er med på i hverdagen. At det er noen som opplever at arbeidshverdagen ikke er så gøy på grunn av passasjerer, kollegaer eller ledere. Det er tungt å svelge. Vi må sørge for at alle rundt oss har det bra når vi er på arbeid. Til og med vi tillitsvalgte har fått tilbakemelding om at vi bidrar til at folk ikke har det “all right” på jobb. Det er enda tyngre å svelge. Her tror jeg at vi alle må bidra til at våre kollegaer skal føle seg velkommen og ivaretatt på jobb.

På landsbasis er det muskel- og skjelettplager og psykisk helse som holder folk hjemme i stedet for å gå på jobb.

Her må ledere og tillitsvalgte være “på”. Vi må plukke opp signalene som våre kollegaer kommuniserer eller viser med kroppsspråket. Er det mange avvik og høyt arbeidspress, må vi støtte opp slik at folk kommer seg gjennom arbeidshverdagen. Det å være i “rød sone” ville nok resultert i sykefravær i slike tilfeller, mens det å være i “grønn sone” vil nok være en person som ville kommet på arbeid. Ved å aktivt arbeide med arbeidshverdagen, fjerne og redusere stress, fokusere på at de vi arbeider sammen med har det bra på jobb, at vi opplever mestring og har meningsfulle oppgaver, vil dette bidra til at våre kollegaer holder seg i grønn sone og terskelen for å ta en sykedag blir mye høyere enn å komme på jobb.

Mange av fagene som utøves i Sporveien har ikke privilegiet av å arbeide hjemmefra om man er litt off, desto viktigere er det å ha en tett oppfølging av medarbeidere og kollegaer. Er det slik at noen kjenner på kroppen eller psyken at ikke alt er i orden, skal terskelen være lav for å ta kontakt med leder for å se om det er mulig med tilrettelagt arbeid i perioder.

Ekspertene
Noe jeg virkelig heier på og ønsker å fremme, er ekspertene i Sporveien. Invester og lær av ledere som er gode på relasjoner. Det er denne typen leder som har lavt sykefravær i avdelingen. Vi må bygge opp ledere og lære dem at faget er det de ansatte som utøver, og heller fokusere på å bygge relasjoner med de ansatte.

Den nordiske modellen med å rekruttere de beste på fag som ledere er utdatert. Det er de som kan samhandle og arbeide på tvers som bidrar til resultater, økonomisk og psykososialt. De faglige ekspertene er de ansatte, leders oppgave er å støtte og veilede dem. Ved å vise tillit til at ansatte vet hva som trengs for å utføre jobben på best mulig måte, bidrar vi til at medarbeideren føler seg betydningsfull.

Det er viktig at ledere har disponibel tid til å faktisk gjøre jobben sin, det å faktisk være leder for sine medarbeidere. Tidstyvene med prosjekter og andre oppgaver forstyrrer det viktige arbeidet.

Ved å utføre ledelse i avdelingen, kommer leder raskere i mål enn å gjøre oppgavene selv. Bruk kompetansen til medarbeiderne, utfordre dem, la dem prøve og feile, slik opplever vi mestring.

Det gjøres mye bra i Sporveien for tiden. NAV arbeidslivssenteret er inne i T-banen og Trikken, her bistår de ledere og tillitsvalgte i hvordan man skal følge opp sykefravær. Dette er bra tiltak som på lang sikt vil bedre sykefraværet, men dette tar tid og uten å arbeide med dette kontinuerlig, vil vi ikke se noen bedringer. Så er det opp til andre grupper i Sporveien å følge opp med slike tiltak. Lær av de andre og bruk vinneroppskriften deres.

Til slutt, en oppfordring til alle: Vær bevisst på din påvirkningskraft, din holdning på jobb kan påvirke om kollegaen din er på jobb eller syk de neste dagene. Vær inkluderende og ta initiativ og ta del i et godt arbeidsmiljø.

Vi kan alle bidra til å snu trenden. De mørke skyene brer seg over hele landet og sykelønnsordningen er under press fra borgerlig side.