En gang var han så misfornøyd med statsbudsjettet at han til og med uttalte offentlig at han hadde underskrevet med påholden penn. Uttrykket stammer fra en tid da ikke alle var skrivekyndige, og flere måtte da signere på vegne av andre. Forkortelsen MPP gav uttrykk for situasjonen.
En annen betydning av begrepet er at noen signerer med en personlig reservasjon for eksempel når en part i en koalisjon må skrive under i strid med sitt partis prinsipper. Som i Presthus tilfelle, der han også måtte ta hensyn til regjeringens to nye samarbeidspartier, Senterpartiet og Kristelig folkeparti som ble innlemmet i regjeringen noen uker tidligere. De skulle jo også ha sitt i statsbudsjettet.
Det var disse tankene jeg gjorde meg når Oslos byråd her om dagen la fram sitt budsjett for neste år, et budsjett som bare ett av byrådets to samarbeidspartier stilte bak. Så var ikke flertallet de fire borgerlige partiene fikk etter valget i september så klippefast likevel.
Med andre ord ble det presentert et budsjett som ikke har flertall i bystyret. Et budsjett blir det nok, men først må det litt borgerlig kaos til. Om ikke på samme i måte som i regjeringen i 1983, som tross alt var en flertallsregjering, så noe lignende. Krf med sin ene i bystyret stilte seg bak H/V-byrådets budsjett for 150 millioner kroner drysset over partiets hjertesaker. Frps tre klarer kanskje å få skvist ut 450 millioner? Bystyremøtet 13. desember avgjør saken. Enten et budsjett som et flertall stiller seg bak, og som det kan stemmes over en gang, eller der en stemmer over en og en sak, og der finansbyråden til slutt får hodepina i fanget om utgiftsvedtakene løper løpsk. Det er jo mange valgløfter som skal innfris nå.
Dette blir også en slags pekepinn på hva en kan forvente seg i de neste fire åra fra bystyret. For en bransje som kollektivbransjen, der vedtak i bystyret kan bety ganske mye for våre jobber på en eller annen måte, er dette ikke en helt heldig situasjon. Da må en bare håpe på at vår goodwill i bystyret holder når det kommer til de endelige vedtakene, enten det gjelder nye tuneller, nye maskiner eller andre regninger som skal betales.
**
Mange av OSAs medlemmer bruker sin fritid for at OSAs medlemsblad, «OSA-Sporet», det vil si det du leser i nå, skal eksistere. I år rakk vi målet om fire utgaver og om helsa holder blir det noe av det samme til neste år også. De glade amatørene bidrar til mye av det Viva Engage, Facebook, TikTok, Instagram og tilsvarende sin uredigerte og ufiltrerte ordflom ikke gir. Noe håndfast som har en egenverdi som ikke kan overvurderes. Det heter seg at «Mange bekker små gjør en stor Å», som i bokmålsordboka defineres til «mange små bidrag kan til sammen bli til noe stort eller viktig; hvert tilskudd hjelper».
Så om du skal gjøre en ting neste år så kan det jo være å sende inn et bidrag til medlemsbladet!
Redaksjonen ønsker alle sine lesere en God Jul og et riktig Godt Nytt År!