OSA-Sporet 4-23 - leder

Publisert av Ola 21.12.2023

Ikke alle gleder seg til jul

Det nærmer seg jul og kong vinter har vært på besøk i Oslo siden november. Jula blir fort assosiert med familiesammenkomster, god mat og en bekymringsfri tid. Dessverre har 2023 bydd på høy inflasjon, dyre strømpriser, høy rente og skifte i bystyret. OSA har i tradisjon i å bevilge penger Kirkens Bymisjon «Gled en som gruer seg til jul». I år er det flere som gruer seg til jul og matkøene er dessverre rekordlange. Bli med på dugnaden og støtt Kirkens Bymisjon, benytt Vipps 2101.

Vi får håpe at Norges Bank og sentralbanksjef Ida Wolden Bache stopper den oppadgående spiralen på renta som lammer vanlige arbeidsfolk noe voldsomt. LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har vært ute og kritisert hvordan Norges Bank har satt opp renta. 19. august 2021 var renta i Norges Bank 0% det er litt over to år siden, i dag er renta 4,25%. Den voldsomme renteøkningen rokker med privatøkonomien og LO-lederen mener at LO og arbeidsgiverorganisasjonene har og ønsker å ta ansvar i lønnsoppgjørene for å bremse inflasjonen. I teorien gir ikke Norges Bank oss ikke noe valg enn bidra til en lønns og rentespiral som vil fortsette lenge.

StyringsrenteNB

Nytt byråd i Oslo

Politisk uro? Neida, bare vanskelig å fatte politisk enighet på borgerlig side. Motsetningene fra FrP og Venstre bringer dem bare sammen på nasjonalt nivå, heldigvis så viser Venstre noe politisk selvbeherskelse og setter FrP på gangen. FrP nøyer seg med frikjøp for sine folkevalgte i forskjellige utvalg i bytte av budsjettstøtte. Nå viser det seg at budsjettstøtten fra FrP ikke er så bindene og mindretallsbyrådet må shoppe hos andre partier. Det er seier i seg selv at FrP ikke sitter med makt og spesielt som samferdselsbyråd. I partiprogrammet ønsker FrP å selge Unibuss og konkurranseutsette trikk og t-bane. Heldigvis er Sporveien robust for politiske svingninger og leverer sorte tall i regnskap og gode passasjertall. Med 2019 som referanseår så er vi tilbake på normale passasjertall, det eneste vi har gått glipp av er den normale veksten Oslo ville hatt, dette tilsvarer ca. 4%.

Det blir spennende å følge Venstre og Marit Vea som politisk leder av Sporveien, vi anser Venstre som et bra kollektivparti. OSA og Venstre har tidligere hatt god relasjon, selv om konkurranseutsetting og manglende finansiering var på agendaen så var det Venstre og Ola Elvestuen og Guri Melby som valgte å ikke konkurranseutsette verkstedet og å anskaffe de nye trikkene hadde nok ikke skjedd uten at Venstre tildelte dette til Sporveien.

Vi håper Venstre holder ord og fortsetter videre satsningen på kollektivtrafikken; trikk på ring 2, trikk til Aker sykehus, Bjerke og Tonsenhagen. Det å la ruter korte ned busstilbudet i Grorud på linje 25 viser at det er ingen politisk forankring ved større endringer i busstilbudet. Nå er kollektivopprøret i gang og Vea vil få politisk press på å omgjøre en dårlig beslutning gjort i Dronningens gate 40.

De gamle trer til side, lærlingene er på vei

Jeg er stolt over at Sporveien har blitt til den lærlingbedriften den er i dag, OSA har vært stor pådriver i å øke synligheten til Sporveien blant unge, men også å se nytten i lærlingene.

Lærlingene i Sporveien er de mest lojale arbeidere vi har, de liker seg så godt her at de ender med Sporveien som eneste arbeidsplass. Det er dette vi må dyrke, unge engasjerte arbeidere som får masse kunnskap i læreperioden og bruker den videre i arbeidslivet i Sporveien.

OSA har pressa i alle fora hvor det er mulig i Sporveien for å øke rekruteringen for lærlinger. I dag er vi rundt 30 lærlinger i Sporveien, og flere må vi bli. Vi må søke lærlinger til alle slags fag, jeg tror ikke Sporveien har oversikt av hvor mange fagbrev vi har i bedriften. Bare til refleksjon så er det over 4000 fagbrevutdannelser i Norge.

Vi får håpe satsingen på lærlinger vil tette vakuumet for fagarbeidere i markedet, det er en voldsom kamp for fagkompetansen. Jernbanereformen har bidratt til flere selskaper og et kunstig press for å få rekruttert riktig kompetanse. Kapitalistene melker statskassen for det den er verdt, det kan vi takke Høyre og FrP for.

Ønsker alle medlemmer i OSA en riktig god jul!