En busstreikendes dagbok - dag 5

Publisert av Ola 25.09.2020

Frode-streik
Av Frode Eriksen, tillitsvalgt bussklubben
Dag 5, 24. september 2020

Indremedisin
Enhver arbeidskonflikt har sin egen dynamikk. Først kommer forpostfektinger i den delen av lønnsoppgjøret som skjer før forhandlinger og mekling. Selve forhandlingene og meklingen er stort sett belagt med et slør av hemmelighetskremmeri. Når streiken først bryter ut skyter konfliktnivået til værs. På et eller annet tidspunkt avtar konfliktene nok til at en eller annen slags bakkanal kan opprettes. Noen som snakker sammen, gjerne noen velinformerte, men ikke spesielt framtredende representanter for hver sin side, som prater uforstyrret på et hemmelig sted.
Der er vi ikke i årets busstreik
Tvert imot er vi midt inne i oppbyggingsfasen. Under strenge koronarestriksjoner, i øsende regnvær og under trusler fra en vrang sporveksel på Tøyen som stoppet T-banen en knapp time, møtte 150 bussførere fra fire fagforbund opp på Youngstorget for å synge en sang og høre på dagens appellanter. De kan en høre i reprise på nettet. I en annen tid ville nok Youngstorget vært fullt med busstreikende fra hele Oslo og Viken, nå måtte vi nøye oss med noen prosenter der og. Men de var enklere å håndtere enn prosentene foreslått av arbeidsgiver.

Bussenes forhandlere har benyttet anledningen til lekke litt fra meklingen, fordi motparten har gjort det. Uten å gå nærmere inn på det kan en nøkternt konstatere at meklingsmannens velkjente «skisse» mangler i bussførernes mekling. Til det var avstanden for stor. Nå står vi her, to dager til konflikten trappes opp med et solid streikeuttak som omfatter Trøndelag, Vestland, Rogaland, Finnmark og Boreals ruter rundt forbi.

Mange må riktignok planlegge sine daglige reiser litt grundigere, men det er så langt ikke kommet noen tilbakemeldinger via Fagforbundets kanaler som tilsier at liv og helse på noen som helst måte er i fare. Så NHOs lengsel etter lønnsnemda av den grunn er forgjeves.

Det kan se ut som om alle parter må prioritere langtidsplanlegging.