En busstreikendes dagbok - dag 11

Publisert av Ola 01.10.2020

Frode-streik
Av Frode Eriksen, nestleder bussklubben
Dag 11, 30. september 2020

Riksmekleren kommer!
Jeg husker en vitsetegning fra forrige årtusen, der en innbygger fra en tilsynelatende primitiv stamme uti hittiheitta kommer springende bare ikledd lendeklede mens han roper «antropologene kommer, antropologene kommer». I det fjerne ser enn noen «hvite menn» med tropehatt og notisblokker nærme seg, mens en i landsbyen er i full sving med å gjemme unna radioer, fjernsynsapparat, kjøkkenmaskiner og andre moderne greier en i dag finner i alle hjem.
For når riksmekler Mats Wilhelm Ruland kommer spaserende da skyfler en unna all hard retorikk, halvkvedede viser og talltrikseri. Mekleren tuller du ikke med. Han har sett alle tall og de fleste floskler før.

Da han i dag hadde invitert med seg partene i bussarbeiderstreiken, var det garantert ikke kaffe og rullekake han serverte. Hvis han hadde vært overbevist om at terrenget så ut som kartet viser hadde han latt være å avbryte sin egen høstferie. Trolig har Ruland en kanin eller to godt gjemt i hatten, basert på noen samtaler histen og pisten, og kanskje han også har hvisket noen et ord eller to i øret på en og annen også. For da kaninen ble servert, ble det samtidig klart at arbeidsgivere og arbeidstakere gjenopptar frivillig meklingen i bussfolkenes lønnsoppgjør.

For Ruland som fikk dagens jobb i 2018 er dette hans største arbeidskonflikt så langt, og det alene er nok et incentiv for han og hans team til å ta et ekstra tak. For strengt tatt hadde han ikke behøvd annet enn å innkalle partene etter fire uker til tvungen mekling.

Men i dag var det en vennlig og frivillig prat mekleren inviterte til. Og når mekleren inviterer, da stiller alle opp. Om han var like vennlig som dagens meningsmåling gjort på vegne av frifagbevegelse.no og Fagbladet, som viser at folk flest støtter bussførernes streik, inkludert bussførernes lønnskrav, får vi ikke vite. Et lite mindretall sa i undersøkelsen nei og vet ikke, og det var vel landets direktørkollegium som bistod med det.

Ruland er her!