Herøya

Denne idylliske øya i Steinsfjorden har vært feriehjem siden 1919.
Øya er på 168 mål, og ligger like utenfor den historiske kjente eiendommen Steen som en mener har tilhørt Sigurd Syr for over 1000 år siden. Øya består av ett frodig og variert landskap, med fredelige oaser og fine fiske- og badeplasser. Her kan du gå på skogsveier og stier fra «Nordkapp» til «Sørkapp», og underveis passerer du «De syv søstre», en bjørk med hele 7 stammer. På vinteren kan du pilke eller gå skøyter/sparke på isen. Les hele historien her (lenke til pdf).

Bebyggelsen ligger i all hovedsak på øyas søndre halvdel med det gamle gårdsbruket som ett naturlig senter. Dette består av hovedhus, stabbur, «Jomfrubur» og låve. På låven er det ett innredet rom til sosiale sammenkomster og sommer som vinter arrangeres det felles grilling når det er mange på øya.

Hovedhuset består av bestyrerbolig og pensjonat samt peisestue, spisesal og kjøkken. Denne delen er velegnet for kurs/konferanser på 25-30 deltakere. Hovedhuset er for tiden under rehabilitering og er ikke til utleie. Hyttene Det er totalt 32 hytter på øya. De eldste hyttene er fra verdensutstillingen i Stockholm i 1912 og har enkel standard. De nyeste hyttene er bygget sent på 80-tallet og er vinterisolerte. Det leies ut hytter både pr. døgn og sesong. Her finner du mer informasjon om hytter på sesongleie.

Transport til/fra Herøya for gjester:
Transport-Herøya-2017


Drikkevann må medbringes. Utedoer og vannposter (kun sommervann) er lokalisert i nærheten av alle hyttene.
I sommerhalvåret er det også tilgang til dusj og vaskerom med vaskemaskin.
Handelsentra: Hønefoss 12 minutter Vik 8 minutter
Aktiviteter: Visit Ringerike Vikersundbakken, 40 minutter Norefjell, 1 time Kistefossmuséet, 25 minutter Hadeland Glassverk, 20 minutter

Adresse Lore brygge: Loreveien 161
Leietakere sesong må sørge for egen transport til/fra øya.

Historien:
I 1919 ble det av eiendomsmegler J. H. Bryhn budt fram en øy som var til salgs i Steinsfjorden på Ringerike. Han bød den fram som passende til et landsted for en rikmann, men hvorfor kunne den ikke også tjene som feriehjem? Denne øya var Herøya, en idyllisk øy på 150 mål, beliggende like utenfor den historiske kjente eiendommen Steen som en mener har tilhørt Sigurd Syr for over 1000 år siden. Rudlang har alltid hatt sterke historiske interesser, og han følte seg straks tiltalt av dette stedet. At en kunne få kjøpt en hel øy ville jo også bety at feriehjemmet fikk en herlig ugenert beliggenhet. Isolasjon, samtidig med at det lå sentralt til, slett ikke så langt fra Oslo.
Den 29 november 1919 ble skrevet kjøpskontrakt – og 14. april 2020 var Norsk Sporveisforbund den stolte eier av Herøya!
Salgsprisen ble først satt til 50,000 kr., denne ble redusert til 35,000 etter taksten av skogen og bygningene pluss kr. 3000.00 for ymse gårdsred­skaper, i alt 38,000 pluss kostnader.
Kontrakten «Undertegnede 0. Grønvold-Stenseth selger herved til hr. E. E. Rudlang på vegne av Norsk Sporveisforbund mine eiendommer gT.nr. 7, br.nr. 6, Hærum, av skyld Mark 1 og gr.nr. 7, hr.nr. 9, Hær­.Øya, av skyld 49 øre, for en omforenet kjøpesum av kr. 88,000 - trettiåtte tusen kroner.»
Med i handelen følger disse redskapene: · 1 slåmaskin med meieapparat · 1 hesterive · 1 høyvogn · 1 kjærre · 1 ard · 1 langslede · 6 fiskegarn · 2 ruser · 1 motorbåt · 1 robåt · 1 tømmerflåte · 1 treskemaskin Øvrig: Plog, hestehakke, såharv, fjærharv, kjøresæle, arbeids­sæle, slipestein, høygafler, grev og spade.
Kjøpesummen avgjøres ved at kjøperen overtar de på eiendommen hvilende panteheftelser.