Jubileumsfest Kjeholmen

Dato: 24.08.2019
OSA er 125 år! Meld deg på!
Vi arrangerer jubileumsfest på Kjeholmen 24 august.
Påmelding skjer i skjemaet under og med først til mølla prinsippet.

 
Generelt Kalender

«Jävlar, er du mongo eller?»

SatLinda
Av satiriske Linda

En illsint svenske med «I love Oslo»-caps står ved siden av meg og bruser med fjæra. Bak han står han utkårede som er av typen stereotypisk østtysk diskoskaster à la 1981. Det er fritt for å si at hun syntes jeg er like teit som hennes mann syntes.

Opptrinnet til denne opphetede diskusjonen handler igjen om min totalt manglende empati, kundeservice og intelligens. Noe jeg fikk forklart med blokkbokstaver og veivende armer av dette prakteksemplar fra andre siden av grensa. Ikke at jeg egentlig følte at den karakteristikken der falt i god jord hos meg, så er det vel en gang slik at kunden alltid har rett, eller?
Generelt

Skru på sjarmen for en fribillett!

Frikort1
Illustrasjon av Raphael Vaxelaire

Av Frode Eriksen, Unibuss

For bussførerne i Sporveien kan et besøk på Homansbyen Sjarmeskole være løsningen om en vil skaffe seg Sporveiens fribillett uten å måtte betale egenandelen.

«Norske bussbilletter er dyrest i Europa» skrev Norsk telegrambyrå i august i forfjor. Det viste seg raskt at påstanden var helt feil, og Faktisk.no fant kjappt ut at det var snakk om prisvekst, ikke prisnivå.

De bussansatte har imidlertid fått prisveksten i trynet ved at alle fribilletter ble påført en egenandel etter lønnsoppgjøret 2016 fordi arbeidsgiversiden ville bli kvitt alle ubenyttede fribilletter. For busselskapene måtte handle billetter til alle sine ansatte til full pris fra #ruter uansett om billettene ble benyttet eller ikke.
Bussarbeiderklubben Generelt

Djevelen er i detaljene

GabrielMatos
Av Gabriel-Carlos Manuel Matos, trikken
OSA-Sporet

Bompenge-debatten har tatt mange vendinger, og i 2019 har fokuset vært på den «uretten» eller «byrden» som blir lagt på de individene som passerer bomstasjonene daglig. Debatten tok seg opp da det ble besluttet å bygge ut flere stasjoner, og gjerne innenfor bygrensene. Til å begynne med antok de fleste at regningen skulle bli dyrere, men er det slik at det faktisk blir dyrere for folk flest?
Generelt

- Et lite skritt for deg, et gigantisk sprang for meg

Henriette.Felix.belte
Tekst og foto av Frode Eriksen, bussfører
OSA-Sporet

Henriette Felix (20) er født med ryggmargsbrokk og har aldri kunnet gå. Hun bruker elektrisk rullestol for å komme seg rundt. Eller rundt og rundt fru Blom. — Kollektivtrafikken er dårlig tilrettelagt for rullestolbrukere på flere ulike nivå, sier hun til OSA-Sporet.
Generelt

Mens du sover

AnjaRenberg
Av Anja Renberg
OSA-Sporet

Banemontørene på Etterstad jobber mens vi andre sover.
Vi i Sporveien, og våre kunder, forventer at alt skal gå på skinner fra morgen til kveld, og det gjør det jo som regel. De fleste av oss snorker oss gjennom natta og regner med alt bare blir fiksa og vi alle reiser trygt fra A til B som før.

«Nattgutta» kalles de blant kolleger i Sporveien, banemontørene på Etterstad som jobber mens vi andre sover. Så litt artig er det da at jeg får snakke med en av dem, André Breivik, klokka 14:00 på ettermiddagen. Det viser seg at turnusen de har er 6 uker natt og 1 uke dag, så jeg var heldig som slapp å karre meg ut midt på natta må jeg si selv om jeg lider av søvnløshet til tider.
Infrastrukturklubben Generelt

Mockup’er jeg har møtt

Ciel
Av 692, Ciel Udbjørg, trikkefører
OSA-Sporet

Nå som SL18 er «like rundt hjørnet» kan vi jo kanskje ta en kjapp gjennomgang av dette med førermiljø, kupeer, interiører og sånn.
Vi holder oss til trikken (med noen avstikkere til T-banen, vi har også «undergrunnsmedlemmer» i OSA), dog får T-banen fares over med harelabb, deadline henger over meg som et Damoklessverd og de aktuelle bildene fra Oslobilder.no har det 14 dager å få kloa i…).
T-baneklubben Sporvognsklubben Generelt

Snuoperasjon Johansen og Co.

Raymond_Johansen.portrett4
Intervju i Osa-Sporet
av Linda Amundsen, foto Frode Eriksen

Etter borgerlig styring i 18 år her i Oslo, kan man sammenligne situasjonen de rødgrønne overtok som en non-stop hjemme alene fest uten voksentilsyn i over 18 år.

Det har vært en real oppryddingsjobb som har blitt igangsatt, selv om man fremdeles ikke er helt i mål. Vi husker vel alle hvordan Veireno-skandalen utspant seg og søpla i gatene bare vokste og vokste i takt med uregulerte boligpriser og leiepriser rundt om i byen vår. Vi som Sporveiens ansatte og tillitsvalgte merker også helt klart et taktskifte i Oslo. Et taktskifte som er en viktig del av vår fremtid som både arbeidstakere og for kollektivtrafikken.
Generelt

Tariffavtalen min virker ikke!

Frode Eriksen 20170425_092937-s
Av Frode Eriksen, nestleder Bussklubben
OSA-Sporet

Kjære Hans-Christian Gabrielsen
Bussførerne har de siste to årene fått en lønnsvekst på 3 kroner timen. Jeg stiller derfor spørsmålet om tariffavtalen min, Bussbransjeavtalen, i hele tatt virker. Målet var jo at bussførernes lønnsnivå skulle opp på et gjennomsnittlig industriarbeiderlønnsnivå?
Bussarbeiderklubben Generelt

OSA-Sporet nr 2 er endelig publisert

Etter noe forskyving av deadline og feriekludder er nå sommernummeret av OSA-Sporet i trykken. Kommer snart til din lokasjon som papirutgave.
Vi legger ut artiklene på nettsiden fortløpende.

 Du kan laste ned PDF-fila her (20 Mb) > OSA Sporet 02_2019

Redaksjonen ønsker alle en riktig god sommer, med god tid til lesing!
Generelt

Endelig er lærlingene tilbake på Ryen

Sores.Yuzer
I OSA-Sporet av Sores Yuzer, tillitsvalgt Ryen

Etter ett år uten inntak av lærlinger skal Ryen verksted få nye lærlinger på bygget. Det er ikke bare en tradisjon at Ryen verksted former noen av sine egne fagarbeidere, men også et krav som kommunalt aksjeselskap at Sporveien skal skolere ungdom til å bli mekanikere.
Generelt

I et bagasjerom nær deg!

Linda.satire

Satiriske LInda i OSA-Sporet

Det er en ting jeg avskyr mer enn kvinnfolk med barnevogn. Da mener jeg den type avsky som gjør at du får nervøse rykninger i øyekroken samtidig. Mens mørke tanker legger seg i sinnet og en drømmer om brutale løsninger som krever mye kraft og lite samvittighet. Og du har sikkert sett dem selv. Der de kjører rundt i byen, uten en tanke om verken trafikkregler eller andre medtrafikanter.
Bussarbeiderklubben Sporvognsklubben Generelt

Redaktørens hjørne - Sporet nr 2.19

olafloberg-red
Av Ola Floberg, redaktør

Noen tunge politiske saker skjedde i løpet av sein vår, tidlig sommer. Bystyret behandla saken om å innlemme vognselskapet i Sporveien onsdag 19.juni og bompengedebatten har tatt av. Begge saker er viktige for OSAs medlemmer. 
Å få vognselskapet inn i Sporveien vil:
• Gjøre ting enklere for ansatte i Sporveien som jobber i og med trikk og T-bane.
• At sikkerheten blir bedre ivaretatt i ett konsern.
Rune skriver om dette i lederen.
Generelt

Oslo vognselskap funksjoneres med Sporveien!

OSA-Sporet - leder
rune
Rune Aasen


Onsdag 19 juni 2019 vedtok et flertall i bystyret at Oslo Vognselskap (OVS) skal fusjoneres med Sporveien. Dermed er vi tilbake fra til opprinnelsen. Passet bra samme året som OSA feirer 125 års jubileum. Historisk dag!!
Generelt

Bompengestatistikk juni

Holdt-foredrag_Harald_Minken_foto_frode_eriksen
Harald Minken på tillitsvalgtsamlinga til OSA (foto: F Eriksen)

AS Fjellinjen AS har kommer med bompengestatistikk for juni, altså første måned etter at det nye bompengesystemet kom i virksomhet. Det viser seg at antall bompasseringer har mer enn tredoblet seg i forhold til juni 2018, fra 10,5 millioner til over 32 millioner, men inntekta pr bompassering har gått ned fra 32 kroner til 11 kroner, altså til en omtrent en tredjedel. Altså betaler folk i gjennomsnitt omtrent det samme som før.
Generelt

Sporveiens VO-nytt nr. 3 2019

VO-NYTTnr 3


 
 
 
 
 
 
 
Last ned siste nr som PDF > VO-NYTT nr 3
Generelt

Forskjeller i arbeidslivet

Av K-HVO Geirr Cranner
Dagens arbeidsliv kjennetegnes i Sporveien som godt, trygt og rettferdig. Vi får den lønna vi skal ha, vi får lønn når vi er syke og vi jobber ikke mer en vi klarer. Vi har et godt regulert arbeidsliv med rettigheter og plikter, med på veien har vi vernetjeneste og tillitsvalgte som ser til at alle ansatte blir ivaretatt og er med på å finne løsninger som er til det beste for ansatte og bedriften. Vi har også en kultur for at ansatte kan og skal sifra om forhold de mener ikke er bra uten at det vil få konsekvenser for arbeidsforholdet. Men er det slik over alt?  

charlie
Generelt

En uke - 6 nye bidragsytere!

Etterstad
Vinnerne i vervekonkurransen sammen med SOS barnebykontakt

Fagforbunds uka er over, og mange timer med forberedelser og planlegging er over. Selv om man kanskje kun ser de tillitsvalgte de få timene de er på plassen, er det mange timer både før og etter som krever organisering og planlegging slik at alle er der de skal være til enhver tid. Men alt i alt er vi utrolig fornøyde med gjennomføringen og vil ikke minst takke alle de lokale tillitsvalgte som var med oss denne dagen, og stekte vafler og snakket om alt fra politikk, SOS barnebyer til lokale forhold på alle plassene vi besøkte.
SOS Barnebyer Generelt

Gnisten nr 3, 19

Her kommer en ny Gnist, så noe å kose seg med på veien hjem fra jobb eller for de som har gleden av å fortsatt jobbe.

Vi skriver litt om medlemsmøtet vi avholdt i anledning førertrusler, samt en liten oppdatering på førerplass ventilasjon.

Jeg ønsker alle en riktig god helg!

Vennlig Hilsen

Sebastian Haugland
Generelt

Veivalg i valgkampen

Dato: 20.08.2019
Fellesmøte arrangeres av Oslo Sporveiers Arbeiderforening, LO i Oslo og Oslo Nei til EU:

Skal offentlig sektor bli et stort marked?
Plakat-veivalg
Generelt Kalender

Ny revidert tariff

Ny revidert tariff mellom Sporveien og OSA er nå lagt ut.
Som HR-sjefen sier:
"Tusen takk for et lærerikt og i noe overkant spennende halvannet år med forenkling av overenskomsten. Vi er endelig ferdige med forenklingsarbeidet for B-delen. Vi har gått fra å ha en relativt uoversiktlig overenskomst med svært mange kapitler og ulike deler. B-delen har tidligere bestått av fellesbestemmelser over 18 kapitler, generelle særbestemmelser, diverse særbestemmelser for arbeidstakere i Sporveien Oslo AS. Innholdet i de ulike delene har også hengt sammen. Dette er nå redusert til 9 kapitler i en oversiktlig struktur, noe vi i fellesskap kan være stolte av."
Klubbsider Generelt

Medlemsmøte baneklubben

Dato: 08.08.2019
8. august 2019, kl. 1​5.30 i Sangerhallen, Majorstua.

Hold av datoen - agenda kommer
T-baneklubben Generelt Kalender

Medlemsmøte Sporvognsklubben

Dato: 01.07.2019
Mandag 1.juli kl 16.00 I kantina på Grefsen
Det er blitt en tøffere hverdag ute i trafikken

Kom å si din mening
Vi får Trikken v admin til å stille opp for spørsmål/svar

Det blir noe å bite i og slukke tørsten med også
Generelt Kalender

Fagforbundet krever at deltidskrisa løses

Uttalelse fra Landstyret i Fagforbundet

Fagforbundets landsstyre vil oppfordre våre medlemmer til å stemme fram politikere som vil det samme som oss i saker som er viktige for våre medlemmer. Ved høstens kommune- og fylkestingsvalg skal mange av våre medlemmer velge våre egne arbeidsgivere. Kommunepolitikerne avgjør om våre medlemmer skal ha trygge jobber, hele stillinger og god pensjon. Lokalpolitikerne bestemmer om vi som innbyggere skal få gode velferdstjenester. Derfor engasjerer vi i Fagforbundet oss i valgkampen.

Generelt

Bystyret - OVS inn i Sporveien

Etter mange års argumentasjon og lobbing tok Rødgrønt byråd grep. Oslo Vognselskap legges inn i Sporveien!
Dette er det motsatte av hva Blå regjering driver med i jernbanen. Arbeiderpartiet, SV, MdG og Rødt stemte for en innlemming. Høyre, Venstre, KrF og FrP stemte mot.
Rødgrønne partier framheva samarbeidet med Oslo Sporveiers Arbeiderforening (+ Odd Einar Dørum).
Se hele debatten og voteringa fra bystyrebehandlinga:
Generelt

Pensjonsdemo 6. juni

Flere titalls av OSAs medlemmer stilte opp foran Stortinget for å demonstrere mot ​politikernes unnfallenhet når det gjelder regulering av pensjon. Pensjonistforbundet krever forhandlingsrett på de årlige pensjonsjusteringene og ikke minst at automatisk underregulering av pensjon med 0,75% stoppes.

pensjon2
Magne Østmark, Erik Gudmundstuen, Per Martinsen, Britt Tvenge, Morten Waglen.
pensjon3
Waglen, Helge Storsveen, Kjell Leirflaten, Sveinar Bones

Se hele arrangementet på Facebook under
Generelt

Fagforbunds uka i OSA

Dato: 24.06.2019

OSA som en del av Fagforbundet Oslo Arrangerer Fagforbunds uka fra 24. - 28. juni. I løpet av denne uka vil vi arrangere en del arbeidsplassbesøk rundt på de ulike avdelingene og klubbene og gjøre litt stas på våre medlemmer. Enten ved utdeling av vafler eller boller og kanskje vi drar med oss en spennende tillitsvalgt fra en annen avdeling som dere kan bli litt bedre kjent med!     

T-baneklubben Helgedagsklubben Infrastrukturklubben Verkstedklubben Personalklubben Sporvognsklubben Generelt Kalender

Konsulenter i blårussens tjeneste

Klassekampen kom i dag (22. mai) med en artikkel om konsulentbruken til Torbjørn Røe Isaksen (Høyre). Oslo Economics er ett konsulentfirma som er kjent for å underbygge privatisering av offentlig sektor.
Her kan du se at Oslo Economics ikke er aleine om å tilby enkle regnestykker når det gjelder å få privatisert kommunale tjenester.
Daværende Samferdselsbyråd Jøran Kallmyr sendte en forespørsel til #ruter om hva besparelsene ville være ved en konkurranseutsetting av Sporveien (T-bane, trikk, verksted og infrastruktur).
Resultatet, og dermed grunnlaget for politisk vedtak, blei levert på en og en halv side.  
2011_6765-8 Forespørsel om vurdering av kostnad ved konkurranseutsetting 302095_1_1

Sånn holder blårusskonsulentene på!
T-baneklubben Sporvognsklubben Generelt

Debattmøte yrkesstolthet - Kulturhuset

Dato: 22.05.2019

Møteleder: Magnus Marsda
Opplegg:
- Film om Sporveien (Youtube - Manifest)
- Magnus Marsdal: Intro om pamfletten Selvgjort er velgjort og valget 2019 (www.manifest.no/)
- Kort innledning fra politikerne (3 min hver) om deres prioriteringer på dette området, i denne perioden og neste.

Generelt Kalender

Mobilisering - pensjon

Dato: 06.06.2019
Fire år på rad har pensjonister i Norge tapt kjøpekraft og fått mindre å rutte med. Vi går mot et nytt trygdeoppgjør i mai, og heller ikke i år ligger det an til et nødvendig løft for pensjonistene. Mange av våre medlemmer gir nå tydelig beskjed om at de har fått nok, og at frustrasjonen er stor – det må vi som forbund ta på alvor.
VI MØTES FORAN STORTINGET, PÅ EIDSVOLLS PLASS, DEN 6. JUNI KL. 12.00!
 Appeller
 Kultur
 Fellesskapsfølelse
Generelt Kalender

Det er ikke ytringsfriheten vår som angripes - det er ytringsansvaret!

I Norge opplever de fleste av oss at de har en stor grad av ytringsfrihet. Uavhengig om det er små lokale forhold eller større spørsmål det er snakk om, har vi anledning og mulighet til å både ytre oss og delta i demonstrasjoner. Allerede så tidlig som på slutten av 1700-tallet ble retten til å ytre seg ansett å være en viktig menneskerett. En rett som i dag har et sterkt vern i både nasjonale og internasjonale lovverk. Kort oppsummert handler ytringsfrihet om at alle samfunnets borgere har en lovfestet rett til å ytre seg og uttrykke sine meninger og standpunkt.

Generelt

Fagforbundsuka 2019

Dato: 24.06.2019
Hvert år arrangeres det 2 Fagforbunds uker i året. I år går første uke av stabelen fra 24. - 30. juni. I den forbindelse vil OSA arrangere arbeidsplass besøk om på flere avdelinger i Sporveien og dele ut vafler, boller og informasjon. Eller bare en kameratslig prat. Følg med på Internettsidene våre og facebook for arrangementer på din arbeidsplass! 
osa_logo
Generelt Kalender

LO Favør kurs for OSA medlemmer

Dato: 26.06.2019

I forbindelse med Fagforbunds uka 2019, inviterer Studie- og agitasjonsutvalget alle medlemmer til LO Favør kurs 26. juni. Denne kvelden vil vi gå grundig igjennom LO Favør innbo forsikring som vi alle har gjennom medlemskapet vårt og hva denne forsikringen innebærer. 

Generelt Kalender

Pensjons kurs for medlemmer i OSA

Dato: 27.06.2019

I Sporveien har vi i dag 2 forskjellige pensjonsordninger, og det er ikke alltid like lett å vite hva som er forskjell på de ordningene vi har. Hvilke fallgruver finnes og hva betyr det for deg som arbeidstaker hva slags pensjonsordning du har? 

Generelt Kalender

Slår sammen OVS og Sporveien

Helt konkret foreslår byrådet å slå sammen Sporveien A/S og Oslo Vognselskap A/S. Vognselskapet ble etablert i 2006 for å eie byens T-banevogner og trikker. Materiellet blir igjen leid ut til Sporveien, som den gang gikk under det famøse navnet Kollektivtransportproduksjon (KTP).

Nå samler byrådet alt som har med skinnegående transport i ett selskap.

Generelt

Tregt i mellomoppgjøret

Årets mellomoppgjør gå tregt. Fortsetter i dag kl. 12.00

mellomoppgj.dok
Generelt

OSA og Sporveien ferdig med mellomoppgjøret

Oppdatert 30.4.19. Kl. 15.45
Årets mellomoppgjør starta onsdag 24. april og fortsatte mandag 29. april. Mellomoppgjør handler stort sett om fordeling av penger.
Sentral A-del ga 4.875 kroner.
Lokale forhandlinger skal føres på grunnlag av det inntektspolitiske grunnlag for forhandlingene. Dessuten skal følgende kriterier legges til grunn:
• Virksomhetens økonomi.
• Produktivitet.
• Fremtidsutsikter.
• Konkurranseevne, herunder lønnsmessig markedstilpassing.
Aasen.undertegner-2019
Generelt

Mellomoppgjøret har starta

Sporveien og OSA/Fagforbundet starta offisielt årets mellomoppgjør i dag kl. 09.00.
Frontfagsoppgjøret ga en ramme på 3,2 %.
Mellomoppgjør handler (stort sett) bare om penger. Følg med på oppdateringer.
Facebook > https://www.facebook.com/osasporveien/
Generelt

Introkurs for nye medlemmer

Dato: 27.05.2019

Studie- og agitasjonsutvalget inviterer nye medlemmer til nytt Introduksjonskurs 27. - 28. mai, 2019. Et gylden anledning til å bli enda mer kjent med foreninga di og hvilke fordeler du som medlem av OSA har. 

Generelt Kalender

Ingen Fascisme og rasisme i våre gater!

I dagens politiske klima med høyrekrefter ved roret, ser man tydeligere og tydeligere en sterkere polarisering i samfunnet. Grupperinger som ene og alene har for hensikt å henge ut enkeltgrupper på bakgrunn av etnisitet og religion får større og større plass i samfunnsdebatten.

Generelt

Har hun....?

Linda.vognforer

Av Linda Amundsen, trikkefører
OSA-Sporet

Du har sikkert hatt en av disse dagene, der absolutt alt som kunne gå galt gjorde det. Du vet, disse dagene du allerede nesten før du kom opp av senga innser at hadde du vært smart hadde du trukket dyna over hodet og krøpet tilbake og latt dagen fortsette helt uten deg.

Sporvognsklubben Generelt

Motvind og motbakke

Frode Eriksen 20170425_092937-s
 
 
 
 
 
 
 
 

Tekst: Frode Eriksen, nestleder Bussarbeiderklubben

Ikke bare ble bussførerne lønnstapere i 2018. På tampen av året kom nyheten om tidenes skatteskjerpelse på de tariffestede fribillettene. Og på nyåret meldinga om at EU-kommisjonen er klar med «Mobilitetspakke 2» som åpner for at utenlandske selskap skal kunne kjøre bussrutetrafikk.

Bussarbeiderklubben Generelt

Teknologien kommer – men hvem skal eie den?

linda.trikk

Tekst: Linda Amundsen, trikkefører

Vi hører til stadighet om den spennende fremtiden vi har i møte, med førerløse busser som kommer hjem i oppkjørselen din og henter deg i morgenrushet og de nye batteribussene som skal løse klimakrisa. Fremtiden har aldri vært lysere, men allikevel har vi aldri vært mer bekymret.

Bussarbeiderklubben Generelt

Tillitsvalgtsamling valg

Dato: 11.06.2019

Samling med faglig politikk og valgkamp på Kjeholmen

Generelt Kalender

Historier fra Barnebyen

Henda og Alana som har vokst opp i en SOS-familie i Huambo, Angola setter utrolig stor pris på SOS-mammaen sin. Her kan du lese de nydelige ordene.

- Å snakke om vår mamma er som å be oss om å beskrive en blomst, en blomst i ørkenen: Hun står fast og har med seg lærdom om hvordan hun skulle være en god mamma fra folket hun vokste opp sammen med.
Generelt