OSA-Sporet: Høyre og RÆVA mi

Publisert av Ola 07.07.2017

Av: Per Arne Nicolaysen 

Høyre har fått en ny ambassadør, som nå kan fortelle oss hva høyrefolk egentlig mener om folk flest. Bjarne Brøndbo, som er vokalist i trønderock bandet DDE, har stått fram som høyremann. Jo Røed Skårderud skrev en kronikk om dette i Klassekampen 16. mai 2017. Bjarne Brøndbo er kjent som en breikjefta person, og han har tidligere vært medlem av Arbeiderpartiet? Hm..

Nå har suksessen gått til hue på han. Mangemillionær som han er blitt ved å synge de samme sangene om igjen, og om igjen, med en litt annen tekst hver gang på refrenget, på bygdefester rundt om i landet. DDE er et slags trøndersk Smokie-konsept. Men mer vulgært. 

Han synger refrengene sånn at det blir «Rai Rai» og han synger om kroppsdeler blant annet «Rompa mi». Han delte Scene med vår omstridte statsminister Erna Solberg. Og da passer det nok å synge en sang om ræva. 

Han har stolt kunngjort at han som mangemillionær har meldt seg inn i Høyre på grunn av de høye skattene. Han er lei at rike må betale skatt. På linje med andre kjente trøndere som er blitt mangemillionærer, som Rema 1000-familien Reitan. Og for så vidt andre rikfolk i landet. 

Når man først tenker på REMA 1000, får man fort assosiasjoner til styring av hva du skal spise og drikke. Rema 1000 som er et franchising-konsept, er den dårligste butikkjeden til å inngå tariffavtaler med sine ansatte.  Brøndbo kan jo lage en ny sang med refreng om RÆWA 1000, som har behandlet sin kunder som dritt. Vi som bor i Oslo skal ikke få Mack øl. REMA 1000 skal bestemme hva vi skal handle. 

Derfor går jeg heller på Coop enn Rema 1000, når jeg kan velge. Fordi når jeg har handlet på Rema 1000 finner jeg ikke varene jeg skal ha, og etterpå føler jeg meg dum og lurt. Og jeg har beriket en grådig familie, som ikke trenger mine penger. Som COOP medlem er jeg litt eier og har anledning til å gå i generalforsamlingen og gi korreksjon. 

Men det er godt Bjarne Brøndbo er ærlig på hva han og Høyre mener. Han mener at andre som ikke er mangemillionærer har det for godt, folk har hus, hytte, campingvogn og bil. 

I det klasseløse samfunnet han påstår vi har, mener han at det er uansvarlig at fagbevegelsen fortsetter sitt arbeid for bedre vilkår for arbeidsfolk. Brøndbo er nå kommet i en posisjon der han har så mye at han selv er blitt arbeidsgiver. Fagbevegelsens innflytelse på Ap var avgjørende for hans brudd med partiet. 

Folk har det ikke bare bra, men folk er late mener han. Folk sykmelder seg med det minst snufs. Det er viktig at sjuklingene må kjenne det svi i lommeboka, mener Bjarne Brøndbo. Og det mener han tydeligvis Høyre skal få til med sin politikk. Han sier rett ut hva mange på høyresida mener, men ikke tør å si høyt. 

Det som for ham er enda verre enn skulkesyken, er den utbredte trygdesvindelen. I Adresseavisen i Februar 2017 står følgende sitat: «Hvis jeg og du reiser rundt i Trøndelag eller i Norge i dag, så garanterer jeg deg at de fleste vi ser med motorsag er uføretrygdet. Men de jobber døgnet rundt». Vi må forstå at dette er hvordan høyre folk egentlig ser på andre mennesker rundt seg. 

Det er trist at han ser ned på mange av de som faktisk liker musikken hans, og de som faktisk går på konsertene. Det er mange trygdede som er med på sentimentale refreng, og som drømmer seg inn i hans enkle sanger. De skulle visst hva han synes om dem – de mange yrkesskadde som er blitt uføre, de kreftsyke og andre med både psykiske og fysiske handikap som betaler for å se å høre DDE spille. Det er slik han selv er blitt mangemillionær, ved å vegetere på andre folk ved å gjøre det han selv synes er gøy, nemlig spille gitar og synge.  

Høyre sier de er imot sosial dumping. Men Bjarne Brøndbo og Høyre tenker på seg sjæl, og de har et avslappet forhold til sosial dumping og arbeidslivskriminalitet – de stemmer imot tiltak som kan begrense det. 

Høyre har som parti kjempet i over 100 år for de velstående og rike. Det er verdt å minne om at Høyre har vært MOT: 

 • Alminnelig stemmerett for menn i 1889 

 • Stemmerett for kvinner i 1913 

 • 8-timersdagen i 1919 

 • Innføring av alderstrygd i 1936 

 • Trygd for blinde og uføre i 1937 

 • Opprettelsen av husbanken i 1946 

 • Opprettelsen av lånekassen for utdanning i 1947 

 • Arbeidsledighetstrygd i 1959 

 • Uføretrygd 1961 

 • Skolefritidsordningen i 1991 

 • Lovfestet rett til videregående utdanning i 1994. 

 • Tiltak mot sosialdumping, og arbeidslivskriminalitet. 

 

Det de er for, er å gi enorme skattefritak for de rike som de tar fra de fattige. 

 • De er for å selge og nedlegge NRK. 

 • De er for å selge skogen i Norge. 

 • De vil selge ut vannkraften vår. Kvitte seg med varige fellesverdier. 

 • Begrense faglige rettigheter som medvirkning til arbeidstid og turnus. 

 

For folk flest burde valget være enkelt.