Pinto i Oslo – SOS barnebyer

Torsdag 21. september kom det celebert besøk til Fagforbundet Oslo. Barnebyleder Pinto fra Huambo i Angola skal på landsomfattende informasjonstur om barnebyen han leder.

Vi møttes først i Fagforbundet Oslos lokaler i sentrum hvor Lasse Kristiansen og Anna Elisabeth Uran ønska velkommen og innleda. Fylkets mål er hittil i år innfridd med 107%.
Pinto&Uran
Pinto og Anna Elisabeth Uran

Generelt SOS Barnebyer

Introduksjonskurs OSA

Dato: 09.10.2017
-Innføring i fagforeningen, for alle medlemmer
Studieutvalget avholder introduksjonskurs, et kurs som gir deg kunnskap om fagbevegelsen, fagforeningsarbeid i OSA og hva du får ut av ditt medlemskap i fagforeningen.
Kalender Generelt

Det regner...

Dato: 07.09.2017

...til evig tid!

Helgedagsklubben Kalender Generelt

Valget og Helsenorge - Morten Waglen

Av HVO teknisk Morten Waglen
- Derfor kommer det en utfordring til de rødgrønne. De har bedre synspunkter når det gjelder et arbeidsliv som ikke skal forsøples og ødelegges av reduserte rettigheter og sosial dumping. Det er ikke bra for helsa det heller. Vi setter krav til «VÅRE» politikere de rødgrønne, at vi forventer bedring i Helse Norge om vi stemmer på dem.
Generelt

Skolestart - SOS-magasinet

Husker du følelsen av første skoledag etter ferien? Når de late sommerdagene hadde vært mange nok og du gledet deg til hverdagen med skolekamerater og aktiviteter? Altfor mange barn kjenner ikke den følelsen. SOS-barnebyer støtter familier slik at de kan sørge for skolegang til barna sine.
Fotoreportasje SOS-barnebyer
Generelt SOS Barnebyer

Effekten av omsorg - SOS-barnebyer

84 prosent av barn som har fått støtte gjennom SOS-barnebyer, skårer høyt i en undersøkelse om livskvalitet. For Martin betydde det at han kunne bytte arbeid med skole.
Generelt SOS Barnebyer

Nye trikker - ny logo

Oslo bystyre vedtok i desember 2015 kjøp av 87 nye trikker til Oslo, med opsjon på kjøp av flere. OSA mener bystyret gjorde ett godt vedtak for å sikre byen en kapasitetsterk og miljøvennlig løsning for Oslo bys framtid.
Anskaffelsen er for tida i rute og alle 87 trikker skal leveres innen 2024 til en strøken skinnegang og mange nyoppussa byrom.
For å understreke at det er Oslo by som kjøper trikkene forslår OSA at byvåpenet til Oslo pryder de nye trikkene.
Generelt

La dem spise kake - Nye meninger

Av Hege Ulstein, Dagsavisen
"En undersøkelse Arbeidsforskningsinstituttet gjorde i 2014 viste at konkurranseutsettingen innen rutebussnæringen har ført til at 38 prosent av de ansatte har fått lavere motivasjon. 59 prosent opplever mer stress. 63 prosent mener at grunnbemanningen er dårligere. 61 prosent at arbeidsvilkårene er endret til det verre. 48 prosent mener at pensjonen har blitt dårligere og 30 prosent synes det same om lønna."
Generelt Bussklubben

Kommentar til Sveinung Rotevatn (V)

Kommentar til Sveinung Rotevatns leserinnlegg 3. august 2017 i Klassekampen.

Vi skal ikke kommentere Rotevatns avsnitt om midlertidig ansettelser, (det han kaller) velferdsinnovatørane og AFP-ordninga, og heller ta opp avsnittet om konkurranseutsetting av jernbanen. Men vi er uenige også på de øvrige punktene.
Jernbanedrift er underlagt ett strengt sikkerhetsregime (jernbaneloven). Ved å splitte opp dette sikkerhetsregimet i mange selvstendige selskaper vil ansvaret for sikkerheten bli langt verre å ha kontroll på. Vi kan vise til Bergen tidligere i år hvor Jernbanetilsynet avdekka uklare ansvarsforhold mellom selskapene som drifter Bybanen. Saken er nå løfta politisk for en gjennomgang av organiseringa.
Generelt

Omnibus

 Førerløse busser øker behovet for bussførere

Selvkjørende busser vil ikke redusere behovet for bussførere, snarere tvert imot. Ruter planlegger å starte et prøveprosjekt i 2018 med inntil 20 selvkjørende kjøretøy. Det utdannes 300 nye førere i året, mens behovet er 1000.

Les hele Omnibus her Omnibus_2_17_10.08.17

Generelt Bussklubben

RødGrønt på Kjeholmen

I 2015 hang det banner på Kjeholmen med teksten "Stang ut!" - da vant vi valget.
I år er tittelen "Morna!" - og vi skal vinne igjen.

Generelt

Delta på Fagforbundets 4. ord. landsmøte 2017

Dato: 16.10.2017
Fagforbundets 4. ordinære landsmøte avholdes i tiden 16. -20. oktober 2017 i Oslo Kongressenter , Folkets Hus. Landsmøtets åpning er mandag 16. oktober kl. 10:00.
I henhold til vedtektenes § 14.14 kan medlemmer av Fagforbundet gis adgang til landsmøtet i den grad plassen tillater det.
Kalender Generelt

Gnisten nummer 10

Ferskeste Gnisten fra Sporvognsklubben. Om avviket på Nordre streng og byvåpenet som logo på nye trikker.
Last ned PDF > 1710-Gnisten
Generelt Sporvognsklubben

Nye trikker med byvåpenet til Oslo

Onsdag 16. desember 2015 beslutta bystyret i Oslo kjøp av 87 nye trikker til byen. Siden har programmet gått sin gang og er i rute.
Takket være poeten Jan Erik Vold og politiske krefter er det vedtatt at trikken fortsatt skal være blå. Samtidig mener vi at byvåpenet til Oslo er for lite profilert i byrommet. Oslotrikken er en viktig del av bybildet og vil markere seg enda mer i framtida. Turister, media og byens befolkning bruker trikken som ett bilde på Oslo og urbanitet.
OSA foreslår derfor at nye trikker skal ha byvåpenet til Oslo som logo.
Generelt

Varsko! Nazister i våre gater

Lørdag klarte Den Nordiske Motstandsbevegelsen (Nordfront) å gjennomføre en mars gjennom Markens i Kristiansand. Marsjen visste vi ville komme, etter at nazistene ikke fikk markere seg i Fredrikstad. Mot denne varsla marsjen var fagbevegelsen og antikrefter i ferd med å mobilisere.

Det er tragisk at nazister i det hele tatt klarer å mobilisere til en sånn samling!

Generelt Klubbsider SOS Barnebyer

Barnebyen i Huambo junistatistikk

Først og fremst gratulerer til oss alle. Det totale innsamlede beløpet har nå passert fem millioner!
Fagforbundet Oslo ligger på topp med hele 490 175 kroner, etterfulgt av Fagforbundet Akershus med 407 006.
I Sporveien er det totalt 126 givere!

Bravo!

Fortsatt god sommer til dere som enda er i ferie, og vel overstått til oss andre.


Med vennlig hilsen
FAGFORBUNDET

OSA med SOS-barnebyer
Generelt SOS Barnebyer

Siste fra Kandalaksha

Nyhetsbrev fra SOS Barnebyer i Kandalaksha.
Redegjør blant annet for en endra politikk i Russland, fra institusjoner til famileomsorg.
T-baneklubben Generelt

Ulovlig innleie i byggebransjen våren 2017

Av Boye Ullmann, Organisasjonsarbeider og Faglig leder i Nei til EU
Vedlagt ligger Rapport: Ulovlig innleie i byggebransjen i hovedstadsområde (Oslo/Akershus) våren 2017.06. Bak rapporten står Rørleggernes Fagforening Fellesforbundet avd 605, Oslo Bygningsarbeiderforening avd 603 Fellesforbundet, Tømrer og Byggfag Fellesforbundet avd 601 og Elektromontørenes Forening Oslo Akershus El og It forbundet.

Rapporten har skapt rystelser både i NHO, bransjeorganisasjoner og i departementet.  AP har etter sin regjeringstid i 2013 lovt å forby "for tiden betales ikke lønn mellom oppdrag". (Problemene startet for alvor i 2011 da NHO standardiserte kontraktene om ingen betaling mellom oppdrag). Tiltaket vil begrense bemanningsbransjens konkurransefortrinn om å omgå oppsigelsesregler for resten av arbeidslivet. Nå har Arbeidsminister Hauglin antydet et liknende forslag i en Høring som kommer i disse dager samt å begrense innleie til max 10-15%. Alle tiltak mottas med takk, men det er ingen tvil om at Høyres motiv var å ta brodden av et AP innspill.
Infrastrukturklubben Verkstedklubben Generelt

OSA-Sporet: Et spørsmål om distanse

Av Kenneth Bareksten

Jeg har blitt forespurt å skrive noen refleksjoner omkring dagliglivet i Sporveien. Det vil si slik jeg ser det, og – vil jeg tro – slik mange andre også opplever det. Jeg snakker om hvordan man oppfatter og tiltaler mennesker som ikke er en naturlig del av vårt strømlinjeformede samfunn. I vår hverdag er det to som stikker seg ut. Dem som står med knekk i knærne og svaier på T4, og dem som spiller opp til dans klokka fjorten en hverdag på et vilkårlig seksvognssett.

Generelt

LOs medlemsdebatt. Hva mener du?

OSA har starta valgkamp for de partiene som vi mener vil tale vår sak på Stortinget. Som medlem har du her mulighet til å si din mening om hvilke saker som opptar deg. Vi tar utgangspunkt i de ti viktigste sakene fra LOs medlemsdebatt,

Generelt

LO går for gratis tannhelse

av Martine Grymyr, Fagforbundet Ung
I sitt rykende ferske handlingsprogram går LO inn for gratis tannhelsetjenester. – Veldig bra!, sier nestleder av Fagforbundet Ung, Mats Monsen.
(...) deriblant fire delegater fra Fagforbundet Ung, som endelig kan feire et stort framskritt i vår tannhelseaksjon, for tannhelse inn under egenandelsordninga. I LOs nye handlingsprogram går nemlig organisasjonen inn for å jobbe for å gjøre tannhelsetjenester gratis eller likestilt med andre helsetjenester under egenandelsordningen.
Generelt

Fagforbundet Superonsdag

Dato: 06.09.2017

Vi skal sette pris på innsatsen fra alle sammen og mane til valgkamp i noen få dager til. Hver stemme teller og sammen vinner vi dette valget!


Kalender Generelt

Nytt nummer av OSA-Sporet

Vi har lagt ut nytt nummer av OSA-Sporet elektronisk. Papirutgaven kommer i uke 27.
Hovedtema er valget, men du kan også lese intervju med Erik Gudmundstuen, Sommerkonferansen 2017, om pensjonsforslaget til AP pluss masse annet.

God lesing og god sommer til dere alle!
Generelt

OSA-Sporet: Sommerkonferansen 2017

Bilde fra venstre: Jamie Gulliksen fra service-avdelingen, Irene Einan, Andreas Fossum Haug, Daniel Slemmen Kylling, Eivind Austjore og Oliver Dybdal. Tre siste guttene er fra Ryen verksted, og utgjorde en stor andel av tyvene på kostymefesten senere på kvelden.

Av: Irene Einan

16 – 18. juni var det endelig duket for årets fagforbundets Ung-sommerkonferanse i Stavern. For flere av oss var det første gang, og vi gleder oss allerede til neste år!

Christina Beck Jørgensen åpnet konferansen fredag. Hun minnet oss om hvor viktige våre meninger er, og hvor viktig det er at vi står på for å få de frem! Medlemmene er i fokus, uten de har vi ingen fagbevegelse. Og selv om jobben kan være tung, må vi ikke gi oss og feire de seirene vi får.
Generelt

OSA-Sporet: Høyre og RÆVA mi

Av: Per Arne Nicolaysen 

Høyre har fått en ny ambassadør, som nå kan fortelle oss hva høyrefolk egentlig mener om folk flest. Bjarne Brøndbo, som er vokalist i trønderock bandet DDE, har stått fram som høyremann. Jo Røed Skårderud skrev en kronikk om dette i Klassekampen 16. mai 2017. Bjarne Brøndbo er kjent som en breikjefta person, og han har tidligere vært medlem av Arbeiderpartiet? Hm..

Generelt

OSA-Sporet: Om høyrepopulisme og fagorganisasjoner

Av: Kenneth Bareksten
Det er en kjent sak at fagforeninger til tider må barrikadere seg mot effektiviseringskåte ledere. Spesielt tydelig ble det utover 80-tallet, da liberalisering og en noe friere markedsøkonomi, dro med seg idealet om privatisering, deltidsjobber og konkurranseutsettelse. De siste årene har dette igjen blitt lenket opp mot et populistisk verdensbilde, og mange mener tankegodset er hentet fra ytre høyre fløy. La oss forsøke å se på de ulike bestanddelene.
Generelt

OSA-Sporet: Fremkommelighet, med eller uten reisende?

Av: Linda N. Amundsen

Ruter har over lengre tid jobbet hardt for å legge ned mange av våre holdeplasser. Argumentasjonen de benytter er at dette skal bedre fremkommeligheten for trikk i byen. Rapporter har blitt utarbeidet og samarbeid på tvers av kommunale etater har blitt opprettet, slik at man kan legge en faglig vekt og kredibilitet i det uttalelsene som blir lagt frem. 

Helgedagsklubben Generelt Sporvognsklubben

OSA-Sporet: Redaktørens hjørne

Av: Frode J. Rustbakken 

11. juni fylte Ekebergbanen 100 år, og det måtte naturligvis feires med brask og bram. Ekebergbanen gikk fra Stortorget til Sæter til å begynne med, og jeg må nok si at for mitt vedkommende er det den vakreste trikkelinjen vi har. Det var masse folk på feiringen, og det var aktiviteter for både store og små. Jeg synes det er veldig bra at Sporveien i samarbeid med Lokaltrafikkhistorisk forening og Ruter lager et slikt arrangement for å feire 100 år med Ekebergbanen. Den har vært et utrolig viktig transportmiddel for alle som bor langs linjen, og vi skal være stolte av den betydningen vår arbeidsplass har hatt og fremdeles har for denne byens innbyggere.

Generelt

OSA-Sporet: Leder

Arbeidsmiljøet i Sporveien

Oslo Sporveiers Arbeiderforening nærmer seg nå 1600 aktive medlemmer. OSA har tillitsvalgte i bedriftsforsamling - Sporveisstyret - og i Arbeidsmiljøutvalget sitter vernetjenesten og tillitsvalgte fra klubbene. Dette medfører at OSA har et stort ansvar til å bidra til et godt arbeidsmiljø i Sporveien. Vi er alle kollegaer som gjør en kjempejobb for at kollektivtrafikken fungere i Oslo. Vi er alle en del av Sporveien, det er viktig og huske! 

Generelt

OSA-Sporet: Budbringeren

Av: Kenneth Bareksten

Erik Gudmundstuen gikk for noen uker siden av med pensjon. Han har i alle år vært en aktiv stemme, og vi i redaksjonen er overbeviste om at han sitter på en historie eller to fra innad i sporveismiljøet. Det viste seg imidlertid at han satt på flere.

Generelt

OSA-Sporet: ...retningslinjer for pensjonsoppgjøret

Kommentar til "AP vil endre retningslinjer for pensjonsoppgjøret", en artikkel publisert på Frifagbevegelse.no
Av: Sveinar Bones
27.6.2018 kunne vi lese at Jonas Gahr Støre vil legge frem et forslag som endrer pensjonistenes lønnsutvikling. Denne ordningen, som i dag gir pensjonister 0,75 prosentpoeng mindre enn arbeidstakere flest, skal bli erstattet med en ordning som baserer seg på en gjennomsnittsberegning av pris- og lønnsvekst. Det vil i praksis si at pensjonistenes reallønnsutvikling kun blir 50% av arbeidstakernes.
Generelt

Nyhetsbrev sommer 2017 – Plasstyret Etterstad

Nyhetsbrev sommer 2017 – Plasstyret Etterstad informerer:
Vi har vært i møte med banesjef, HR, produksjonsledere og OSA i forbindelse med X-fri og arbeid på røde dager:
    • Ønske fra ledelsen er at i utgangspunktet så skal vi jobbe disse dagene iht. turnus, men når behovet er dekket så får resten X-fri.

Infrastrukturklubben Generelt

Misvisende om kvinnelige gründere

Manifest Orientering 14/2017
[…] Dersom Trine Skei Grande virkelig er opptatt av likestilling, burde hun heller bry seg mer om at noen av de store barnehagekonsernene presser ned de (hovedsaklig kvinnelige) ansattes pensjonsbetingelser for å øke profitten sin ytterligere. DET er kvinnediskriminerende det.»
manifest/manifest-orientering
Generelt

Ny trikkefører i OSA

I dag har vi i OSA gleden å ønske  Ismael, L.nr. 1685 velkommen som nytt medlem!
Vi i OSA er stolte av å ha flotte medlemmer som dette med på laget
Helgedagsklubben Generelt Sporvognsklubben

Ingeniører - bli med i Fagforbundet!

Ingeniører er med på å bygge Norge, og i en ny film viser vi hvorfor ingeniører bør være medlem i Fagforbundet.
Verkstedklubben Generelt

OSA-kopper

Vi har fått inn nye OSA-kopper, med ny logo. Kom innom Tøyen eller kontakt klubben din.

Generelt

OSA tillitsvalgsamling

35 tillitsvalgte møttes over to og en halv dag for politikk, skolering, diskusjon og sosialt samvær. Vi inviterte partier som fikk anledning til å presentere sin politikk. Programmet inneholdt også rollespill og debatteknikk.

Generelt

OSA har fått nye nettsider!

Det er med stor glede at vi endelig kan dele OSAs nye nettsider med dere! Hensikten med sidene er å gjøre informasjonen om egen organisasjon mye lettere tilgjengelig for både medlemmer og ikke-medlemmer. 

Hovedfokus er å fremme alle klubbene våre og medlemsfordelene vi som OSA medlemmer har. Og ikke minst gjøre feriehjemmene våre mer tilgjengelig for alle!

Velkommen til nye nettsider!


Mvh
Arbeidsutvalget i OSA
Generelt

Anklages for organisert sosial dumping

– Jeg ser ikke dette som noe fagforbund. De vil ikke kunne få tariffavtale med noen hovedorganisasjon, da disse har AFP-ordning som TLF ikke vil ha, sier Johnsen.

Generelt Klubbsider Bussklubben Sporvognsklubben

25 og 40-årsmarkering

Vi gratulerer medlemmer med 40 år i LO og 25 år i OSA. Bildene er fra markeringa høsten 2016.

Generelt Klubbsider Bussklubben

OSA tillitsvalgtsamling

Dato: 08.06.2017

35 tillitsvalgte samles for politikk, valget, organisasjon og sosialt samvær

Kalender Generelt Klubbsider

Hatten av for våre kolleger

Andreas Papp er reisende i elendighet. Derfor vet han mye om hva som må gjøres for å bedre den desperate situasjon for barn rammet av krig og konflikt.

Generelt SOS Barnebyer

Hvor går pengene?

"Utviklingen går i retning av at SOS-familier i større grad lever integrert i lokalsamfunn"

Kjersti Movold, programrådgiver

Generelt Klubbsider SOS Barnebyer

Nytt SOS-magasin ute nå

Her kan du lese det siste nummeret av SOS-magasinet. Vi åpner dørene til ett av familiehjemmene for enslige mindreårige asylsøkere, slik at du kan lære mer om arbeidet vårt i Norge. Les også intervjuet med Andreas Papp som leder SOS-barnebyers nødhjelpsarbeid, og møt Neila som forandret livet sitt takket være SOS-barnebyer.
Last ned SOS Magasinet
https://www.sos-barnebyer.no/nytt-sos-magasin-ute-na
Generelt SOS Barnebyer

Oppdrag Norge

SOS-barnebyers mål er at ingen barn skal vokse opp alene. Organisasjonen ble startet i etterkrigstidens Europa, da det var behov for å ta hånd om barn som hadde mistet foreldrene sine. Vi ønsket å gi dem en trygg oppvekst i familielignende omgivelser.

 

Generelt SOS Barnebyer

OSA valgkamparrangement på Kjeholmen

Dato: 02.09.2017
Vi inviterer til valgkamparrangement på Kjeholmen lørdag 2. september.
Medlemmer og inviterte politikere er invitert.
Vi holder hamburgere, pølser og salat. Ta med annen grillmat.
Mulighet til å kjøpe drikke i baren. Merk! Det er kun mulig å betale med Vipps eller kort - ikke kontant.
Musikk utpå kvelden.

Båt fra Pipervika kl. 14.00 med retur kl. 23.00.
Vi setter opp båt fra Kjeholmen til Snarøya kl. 18, 20 og 22.


Velkommen!
Kalender Generelt Klubbsider

EØS og arbeidsliv

Dato: 26.04.2017

Konferanse tirsdag 25. april kl. 10:00 hos LO i Oslo

LO i Oslos leder Roy Pedersen åpner konferansen med noen tanker rundt arbeidslivsspørsmål på LO-kongressen. Idar Helle fra De Facto legger fram utredning om EØS og arbeidsliv med fokus på bemanningsbransjen, verftssaken, Holship-dommen og ILO 94, og offentlig pensjon. Roar Eilertsen, også fra De Facto, legger fram utredning om EØS, sikkerhet og samferdsel om EUs Jernbanepakke 4, transport og kabotasje, og EUs helikopterforordning. Det blir debatt med kommentarer fra aktuelle forbundsområder.

Kalender Generelt

1. mai: Reduser forskjellene

Reduser forskjellene – H og Frp ut av regjering – Stopp velferdsprofitørene

1. maiarrangementet på Youngstorget starter med janitsjarmusikk kl. 11:25 etterfulgt av appeller. Hovedtalene begynner kl. 11:55 som i år er ved Jonas Gahr Støre, leder av Arbeiderpartiet, Audun Lysbakken, leder av SV, og Bjørnar Moxnes, leder av Rødt. Demonstrasjonstoget går ut fra Youngstorget kl. 12:45.

Generelt Klubbsider Bussklubben

Solidaritet med Hellas

Innsamlingsaksjon til prosjekter i Hellas som selvhjelpsbevegelsen «Solidaritet for alle» (S4A) driver

Tillitsvalgte og representanter for solidaritetsorganisasjoner er blant initiativtakerne til innsamlingsaksjonen Solidaritet med Hellas til støtte for greske helseklinikker.
Generelt

Nytt nummer av OSA-Sporet

Dato: 19.04.2017

Magasinet kommer til din postkasse denne uken, men du kan tjuvstarte lesningen nå, ved å laste ned magasinet digitalt.

Kalender Generelt